Favorittrestauranter

tirsdag 29. mars 2011

Salma-carpaccio med mangosalsa

Fantastisk smakseksplosjon, nydelige farger, sexy rett - helt uten oppmåling av ingredienser, helt uten bruk av komfyr! Rett og slett gourmetmat som enhver fastfood-junkie med ti tommeltotter og atten langfingre kan få til. Lag enten som carpaccio i tynne flak eller som en tartar hvor du bygger i høyden!


Genial rett å lage som del av en treretter. Fra boka "Gourmet for begynnere" av Øyvind Hjelle, med noen personlige justeringer. Ved å lage en forrett som ikke behøver varmebehandles, gjøres prosessen mye enklere og mindre rotete. Det eneste du trenger å gjøre er å skjære opp Salma-laksen litt tynt og pent og dandere på tallerkenen, samt kutte avokado og mango i små terninger. Det kan vel enhver idiot klare?

Alternativt til å skjære tynne carpaccio-flak, kan du skjære laksen i små terninger, som en laksetartar. Er du i det kreative hjørnet kan du legge ingrediensene i etasjer. Bruk en rund sylinderform i metall eller plast (en avskjært og vasket Spenol-flaske funker fint).



Når det gjelder mengder her, så er ikke det så veldig nøye å måle så nøyaktig. Størrelsen på forretten avgjør du i stor grad selv, men knappe 100 g laks til hver er fint.

Ingredienser (ca 3-4 personer)
Salma-laks (ca 300 g)
1 avokado
1 mango (pass på at den er moden, se tips lenger ned på siden)
2-3 vårløk
1-2 røde chili (best å bruke de små du får på de kinesiske/thailandske sjappene)
Olivenolje
Sitronsaft
Frisk koriander
Maldon-salt
Soyasaus til dip (kok evt. inn til en tykkere reduksjon)

Slik lager du salsa:
Kutt avokado og mango i små terninger, jo jevnere du kutter, jo penere blir selvsagt resultatet (men smaken er uansett like god!).

Smakssett med en klunk olivenolje (her kan du godt bruke en lys, nøytral i stedet for extra virgin - den kan bli litt voldsom), saft av en halv sitron og en bitteliten klype salt (vær forsiktig her, da soyasausen er salt!). Hakk en god neve frisk koriander og bland inn. Bland det foriktig, prøv å unngå å lage en grøt (det kan fort skje hvis frukten er veldig moden).

Servering:
Legg laks i tynne flak feks i sirkelform på hver tallerken. På midten legger du noen skjeer salsa. Over laksen drysser du litt hakket vårløk, finhakket chili, noen få flak Maldon-salt (gjør prikken over i'en her, men ikke overdøv laksen), og til slutt pynter du med noen blader koriander. Server soyasaus i små dippe-skåler ved siden av.

Lager du tartar-versjonen, er det fint å holde avokadoen og mangoen separat, og legge grønt, gult og oransj lagvis i sylinderformen. Hold formen stødig på tallerkenen og fyll med f.eks. grønt først (avokado og koriander), trykk det litt godt nedi. Fortsett med mango og til slutt med laks, press forsiktig ned og fjern sylinderen rolig.



Hvis du ønsker å pynte med soyasaus på tallerkenen, koker du den inn i noen få minutter i en liten kjele eller smørsmelter til den blir litt tykkere. Blir den plutselig for tykk, spe med litt tynn soyasaus til ønsket konsistens.

Tips:
Denne retten er litt krevende å spise med pinner, pga den litt "glatte" konsistensen på salsaen...men du kan jo gjøre et forsøk, og ha gaffelen i bakhånd...

Drikke:
Lyst øl, gjerne asiatisk – eller tørr spansk hvitvin (f.eks. Pazo de Senorans Albarino)


Basis-ingredienser til denne retten
I denne retten er det flere ingredienser som er greit å ha fast i skapet; soyasaus (vanlig Kikkoman er strengt tatt kanskje litt i salteste laget til denne retten, men funker fint, i og med at den serveres ved siden av slik at hver enkelt kan tilpasse mengden de bruker selv). God olivenolje, sitronsaft, Maldon-salt og små røde chili er også fint å oppbevare over lengre tid. Ferske chili holder seg godt i skikkelige Tupperware-bokser.












Moden mango?
Det kan være en utfordring å finne god og moden mango. De finnes som såkalte "spisemodne" i de enorme plastpakkene, som irriterer meg noe grenseløst og jeg helst ikke kjøper. Ikke alltid at disse er så spisemodne som pakningspåskriften skal ha det til heller! Mango må være god og myk for at all "grønnsmaken" skal være borte. Det er først når den er skikkelig moden at den er søt og aromatisk. Pakistansk mango er enda mer aromatisk, men litt mindre.

Better safe than sorry!
Du kan selvsagt teste modenheten ved å trykke forsiktig på mangoen og kjenne hvor myk eller hard den er. Likevel er mitt beste tips å kjøpe flere enn en, særlig hvis du har store og viktige middagsplaner på gang. Synd om forretten går i dass bare på grunna av en kjip mango. Smak på mangoen før du blander salsaen, hvis den ikke er god er det bedre å servere med kun avokado- det går helt fint det også!
Interessert i flere sunne og gode oppskrifter? 
På min nye blogg tankekilden.com finner du mange! Vi ses! :-)



1 kommentar:

  1. gnocchikverulanten30. mars 2011 kl. 07:22

    Kan du blogge litt om raspeballer? det er yum yum!!!
    og gnocchi....kan man si det er italienerenes egen raspeballer/komple/kompe/"kjært-barn-har-mange-navn"?

    SvarSlett