Favorittrestauranter

onsdag 30. mars 2011

Chili som smaker!

Denne litt mindre røde chilien setter mye mer aromatisk preg på maten enn den vanlige du får på Rema. Man kan rett og slett bli avhengig av denne- plutselig så brukes litt chili både her og der.













Jeg er faktisk ikke sikker på hvilken type chili det er, for på pakka står det bare "red chili", men den virker å være mye brukt i thailandsk matlaging. Den ser omtrent ut som de "vanlige" røde chiliene de har på alle matbutikker, men den kanskje halvparten så stor- og dobbelt så sterk!

En dag satt en av de ansatte på en thai-restaurant her i Oslo og spiste disse rett fra pakken, som om det skulle vært cheeze-doodles! Jeg tror du må ha fått inn chili med morsmelka for å klare det, for denne chilien er ganske så sterk.

Rød chili er helt uunværlig i Salma-carpaccioen!

Juster styrken
Styrken kan justeres ved å bruke den med og uten frø. Frøene er det aller sterkeste, og skal man bruke litt, feks til garnering/pynt, så kan det være greit å fjerne dem - dermed får man mer av den vakre rødfargen uten at det blir for sterkt.

Hvor kjøpes de?
Chiliene fåes kjøpt på kinesiske sjapper og thaisjapper, iallefall i hovedstaden. TT Market i Torggata, eller de to ved siden av Gunerius kjøpesenter på Grønland. Den røde habaneroen kan brukes som erstatning, da den er lettere å få tak i. Den selges også på de pakistanske/libanesiske butikkene, som det er mange flere av.












Chili er sunt
Røde chili inneholder mye av både C-vitamin og B-vitamin (særlig B6), samt mineraler som magnesium og jern.

Do not touch!
Prøv å ta så lite på chilien, og særlig frøene, som mulig når du kutter. Dersom du gnir deg i øyet, nesen, hvorsomhelst etter å ha tatt på frøene, blir det nok en stund til neste gang du tør bruke chili. (Og dette gjelder selv om du har vasket deg grundig på fingrene med såpe!)Å sette på seg kontaktlinser kan heller ikke anbefales med chiliguff på fingrene, ei heller å plassere en tampong... I Afrika og Sør-Asia fester bøndene chili på gjerdene rundt åkrene sine for å holde elefanter unna...

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...