En ganske lang liste med ingredienser her, men fremgangsmåten er temmelig enkel. Litt tid tar det å kutte og marinere, men jeg kan love at smaken er verdt det.
Du kan alltids variere grønnsakene, men det bør være faste, sprø grønnsaker som derfor tåler å ligge i lake en stund. Jeg hadde en følelse av at fennikel ville passe her, og jammen hadde jeg rett! Ikke alle er like glad i fennikel, men her kommer den virkelig til sin rett. Den kraftige, lakrisaktige smaken blir balansert ut av den syrlige laken, og blir derfor mindre intens – eller kanskje heller intens på en mye bedre måte.. Vel, nok snakk – prøv selv!
Ingredienser (4 forretter)
Fersk laks, f.eks. Salma (ca 150 g per person)
2 ss salt/2 ss sukker, blandes
1 liten fennikel
1 stilk stanselleri
2 gulrøtter
8 tynne vårløk
1/2 gul løk eller noen småløk
4 store chili
Sesamfrø, helst ristet i en varm panne først
Marinade til grønnsaker:
2 dl vann
1 dl eddik, 7%
1 dl sukker
En liten bit hakket ingefær
2 stilker sitrongress, banket flatt
1 chili
3 ss fiskesaus
Marinade til laks:
3 ss soyasaus
1 ss akasiehonning
2 ts Hoisin-saus
1 ts sesamolje (kan sløyfes)
1 ts revet ingefær
1 fedd finhakket hvitløk
3 ss nøytral olivenolje
Saft av 1/2 lime
Litt finrevet limeskall
En håndfull koriander, hakket
Litt finhakket chili (så mye du tåler, avhenger også av typen chili
Fremgangsmåte
Strimle grønnsaker tynt, bruk gjerne juliennejern på noen, f.eks. gulrøttene. Fjern det ytterste skallet/hinna på vårløken. Del den evt i to på langs dersom du ikke får tak i de tynne.
Kok opp laken og hell denne over grønnsakene i en bolle. La de avkjøle i laken, ca tre kvarter.
Strø en blanding av sukker og salt på laksen (begge sider), og la ligge i ca. 15 minutter. Skyll av og tørk. Del i skiver og pensle med marinaden. Marinaden lages ved å blande alle ingrediensene. La gjerne fisken ligge i marinaden noen minutter før servering.
Pynt med sesamfrø.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar