Ingredienser
2 liter H-melk
Ca 6 ss sitronsaft eller husholdningseddik
Salt
Krydder
Fremgangsmåte
Kok opp melk i en stor kasserolle. Pass på, det koker fort over. Trekk kjelen litt til side og tilsett eddik eller sitronsaft. Sett tilbake over varmen og rør med en sleiv. Snart begynner melka å skille seg. La stå et par minutter og rør rundt, til du får tydelige klumper.
Hell over i et dørslag kledt med et rent kopphåndkle eller lignende. Bland inn et par sjenerøse klyper salt og gjerne krydder, f.eks. spisskummin, eller hakkede urter, f.eks. koriander. La avkjøle og renne av noen minutter. Snurp håndkledet stramt rundt osten og legg i klem under noe tungt.
Tips til pressing av ost:
Snu dørslaget opp-ned i oppvaskkummen, legg osten oppå. Snu en liten kasserolle og legg over osten. På toppen av kasserollen setter du noe tungt, f.eks. en steinmorter. Slik får du ut siste rest av væske fra osten, slik at den blir fast og tørr og lar seg dele i terninger når den er avkjølt.
Osten deles forsiktig i terninger og tilsettes som siste ingrediens i gryteretter, f.eks. indiske curryer. Vær forsiktig så ikke osten smuldres opp, den skal kun bli gjennomvarm. Fin erstatning for kjøtt.
Oppskrift: Curry med paneer, spinat og makademianøtter
Paneer oppdelt i biter – utmerket til indisk curry |
Perfekt presset paneer! |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar