Favorittrestauranter

lørdag 18. juni 2011

Italiensk pizza med tomat og basilikum

Selvsagt kan du lage (tilnærmet) perfekt italiensk pizza hjemme! (Hadde noen fra Napoli lest dette, hadde jeg antagelig blitt skutt, men jeg står ved min påstand uansett.) Trikset er å få bunnen tynn nok, salt nok, og være forsiktig med fyllet. Ikke for mange ingredienser og ikke for mye vått fyll. En pizzastein gjør bunnen ekstra sprø, men med en god deig blir den bra likevel. La deigen heve godt og elt den med kjærlighet.



4 pizzaer (2-4 personer)

Pizzabunn
25 g tørrgjær
4 dl lunkent vann
Ca. 700-800 gram hvetemel (gjerne 00-mel, fin type)
1 toppet ts salt

Topping
16 cherrytomater
3 hvitløksfedd, finrevet
1 neve frisk basilikum
1 klype salt
Sort pepper

3 mozzarella, fersk
2 dl revet parmesan
Olivenolje

Maldon-salt og basilikum til servering



Fremgangsmåte
Løs opp gjæren i vannet. Bruk først en liten skvett vann, rør godt, tilsett så resten (ikke la det bli kaldt). Tilsett mel iblandet salt. Bruk så mye mel som må til for å kna deigen sammen til en smidig og litt blank masse. Legg plastfilm over bollen og plasser den et lunt sted. Middels varme badegulv passer utmerket.
La heve i minst en time, gjerne 1,5.




Mens deigen hever, skjærer du cherrytomater i tynne skiver. Legg de i et dørslag med en god klype salt, finstrimlet, frisk basilikum og revet hvitløk. Gjerne også litt sort pepper. Bland godt og la det renne av i vasken i en halv times tid.

Kna deigen godt sammen med litt ekstra mel på hendene. Prøv å bruke så lite mel som mulig, men uten at deigen blir for klissete når du knar. Elt i 5-6 minutter. Klistrer det seg deig til fingrene, bruk en klype mel for å "rulle"/gni det av. Hvis litt deig setter seg fast, baller det bare på seg, så få det av. Vær tålmodig, kjære!

Trykk/kjevle deigen så tynt du klarer på et stykke bakepapir eller et rent, oljet stekebrett. Deigen skal nesten være gjennomsiktig. Det gjør ikke noe om den blir ujevn i formen, så lenge den er tynn nok. Kantene tåler å være bittelitt tykkere.

Trykk litt mer væske ut av tomatene før du tar dem ut av dørslaget og fordeler over pizzaen. Det er viktig at fyllet ikke er for fuktig, da blir ikke pizzaen sprø. Riv mozzarellaen i små biter og fordel over deigen. Strø over revet parmesan og tomatblanding.  Drypp litt olivenolje over til slutt, ca 2 ss.



Sett pizzaen midt i forvarmet ovn (300 grader helst, evt. 250). Pass på, dette går fort! Pizzaen skal ha gyllen skorpe - da er den ferdig til å fortæres. Legg den over på en rist (hvis den ikke spises umiddelbart) så deigen holder seg sprø til den skal spises.



Lag gjerne alle pizzaene ferdig før du begynner å steke dem. Sørg for god plass på kjøkkenbenken, og legg dem gjerne over på plastskjærefjøler etterhvert som de blir laget, så er de klare til å gli over på stekebrett og inn i ovnen etter tur. I og med at de stekes så raskt, blir det lite tid til å mekke resten av pizzaene etterhvert. Man skal jo ha tid til å spise også.

Ikke glem litt flaksalt på toppen ved servering. Det gir deg prikken over i-en!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...