Favorittrestauranter

lørdag 28. januar 2012

Superenkel lakrisiskrem!

Jepp, første forsøk på å lage lakrisis selv gikk langt over forventningene! Og gleden var stor, for lakrisis er noe av det mest vanvittig fantastiske jeg vet om. Første gangen jeg smakte lakrisis var en åpenbaring. Nå har Dream-isen kommet ut med en lakrisversjon, og det virker til å ha blitt en suksess. Men en ting er sikkert; ferdigkjøpt is du får på butikken er ingen favoritt for magen min. Jeg mistenker at tilsetningsstoffer har skylda. Isen jeg lager selv eller kjøper dagsfersk funker derimot helt fint!


fredag 27. januar 2012

Hoisin-sashimi med syrlige grønnsaker

Mange av mine personlige favoritter, rent smaksmessig, innebærer kombinasjonen av syrlig, søtt og sterkt. Denne ble derfor en umiddelbar suksess. Grønnsakene får ligge i lake lenge nok til at de mister mye av den rå karakteren, samtidig som de ivaretar sprødhet, saftighet og smak. Fisken gir en søtlig og salt mykfast kontrast. Litt diffust forklart muligens, men å beskrive perfeksjon har vel aldri vært enkelt.. Gjør den så hot du selv vil. Min filosofi er at et realt ganerøsk lyser opp hverdagen.

torsdag 26. januar 2012

Pad thai hjemme

Jeg var veldig fornøyd den dagen jeg syntes jeg hadde klart å kopiere Rice Bowls pad thai. Egentlig bare det å klare å lage noe som ligner på en relativt autentisk pad thai hjemme. Jeg kommer antagelig til å bli saksøkt av nasjonen Thailand for å påstå noe slikt, men synes det ble ganske bra. Litt fusk hører med til historien. Jeg bruker en pad thai-saus på glass fra TT-marked i Storgata. Dog skal det sies at ferdiggkjøpte sauser betyr alt annet enn ubetinget suksess. Ferske smaksforsterkere som chili, lime og koriander må brukes i tillegg.


onsdag 25. januar 2012

Bakt chévre med løkkompott og balsamico

I kjøleskapet lå et stort stykke fransk chévre, men ingenting av det tilbehøret jeg har pleid å servere til osten. Dermed måtte jeg skru på kreativiteten. Det jeg hadde mye av var løk. Gul løk, rødløk, sjalottløk. Ka farsken? Chévre (og ost generelt) smaker ofte best med noe søtt. Men såklart; løk blir jo søtt med den riktige varmebehandlingen. Det samme kan sies om tomater. Og jeg hadde fem cherrytomater til overs gitt!


tirsdag 24. januar 2012

Caponata – sursøt auberginegryte fra Sicilia

Caponataen jeg ble servert på Trattoria di Montemagno i sommer har brent seg fast i hukommelsen og i smaksløkene. Jeg tør vel ikke påstå at denne ble riktig like god, men det hadde jeg heller ikke forventet. Dette er sånn mat som lages med tålmodighet og italiensk brennhet lidenskap – den er litt vanskelig å kopiere på isende, norske januardager. Likevel er jeg godt fornøyd med resultatet, fantastiske smaker! I likhet med mange andre gryteretter, blir denne bedre av å stå over natta.


søndag 22. januar 2012

Nesten mormors bacalao

Mormor lagde alltid bacalao på den gode, gamle Kristiansundsmåten. Med tomatpuré, løk og "spanskpepper" i pulverform. Hvitløk, oliven og denslags var ikke å oppdrive på norskekysten på den tiden. Den enkle bacalaoen har derfor en spesiell plass i mitt hjerte, og innimellom all kulinarisk eksperimentering er det en nødvendighet å vende tilbake til tradisjonelle smaker. Jeg har imidlertid gjort noen få justeringer på originalversjonen. Fortsatt ingen hvitløk, ingen oliven, men sausen har fått hermetiske tomater og litt grillet paprika i tillegg til tomatpuréen, for å gi en friskere tomatsmak.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...