Favorittrestauranter

torsdag 14. april 2011

Ostesufflé: The Cheeziest Snack

Sufflé ja... Vart du skræmt? Opp med humøret, ostesufflé er ikke vanskelig, bare veldig godt. Og mykt og fluffy og salt. Rett og slett The real Cheezier Snack. Trikset er bare å behandle eggehvitene pent, kle innsiden av formen med revet parmesan og ikke åpne ovnsdøra underveis! Men å rekke å ta bildet før suffléene faller sammen, DET fordrer litt mer av kokken...





Ingredienser
(2 ss mykt smør til smøring av formen)
4 ss smør
5 ss hvetemel
liten klype salt
bitteliten klype muskat
3 dl melk
300 g ost (helst gruyere, men funker også ok med "vanlig" hvitost)
3 eggehviter
3 eggeplommer
revet parmesan

Fremgangsmåte
Varm ovnen til 175 grader. Ta eggene ut av kjøleskapet. Smør formen godt på innsiden. En fordel om smøret er romtemperert her. Fordel så den finrevne parmesanen på innsiden. Rull godt rundt på formen slik at kantene blir godt dekket.

Tips om former:
Et tips kan være å bruke porsjonsformer i stedet for en stor form, da går stekingen litt lettere, og man slipper at det innerste av suffléen blir for vått. Det ser også penere ut. Bruk f.eks. ildfaste muffinsformer med litt størrelse.

Hvit saus:
Smelt 4 ss smør og tilsett melet. Rør konstant, til det er blandet godt, et par minutter. Pass på å ikke bruke for høy varme – smøret skal ikke bli brunt! Tilsett muskat og en liten klype salt (husk at smøret er salt). Tilsett en skvett melk og bland godt, mens det forsiktig koker opp. Tilsett all melken og småkok til sausen tykner. Pisk godt, så det ikke svir seg i bunnen.



Tips om hvit saus:
Ønsker du å ha mer kontroll over saltnivået på den hvite sausen, bruk usaltet smør i stedet for vanlig. Det er lurt å tilsette melken litt etter litt, og røre godt mellom hver gang for å unngå klumper. Bruk en flat stålvisp. Det er enklere å lage hvit saus i en teflon-/titanbelagt kasserolle, evt en i aluminium. Stålkasseroller blir fort svært varme og melk kan lett svi seg i bunnen. Bruker du stål, sørg for at den er tykkbunnet.

Tilsett revet ost og bland godt, til den er smeltet. Ta kjelen av varmen. Tilsett en og en eggeplomme og bland. Hell over i en bolle. Stivpisk eggehvitene i en annen bolle, gjerne med en liten klype salt.



Tips om eggehviter:
Husk å bruke en helt ren bolle og visp. Fettrester gjør det vanskelig å få hvitene stive. En fordel er det også om eggene og redskapene er romtempererte, så sett det gjerne frem en halvtimes tid før du begynner piskingen. En liten klype salt gjør proessen enklere.


Bland ca. en fjerdedel av eggehvitene inn i ostesausen først, fold deretter inn resten. Vær forsiktig her. Poenget er å beholde så mye luft som mulig. Rolige bevegelser. Skjær hvitene inn, fremfor å røre.

Fordel røren i formene, ikke helt opp til toppen. La stå igjen ca 1/4 av høyden. Plasser midt i varm ovn. Husk å la ovnsdøren være lukket under hele stekingen!

Sørg for å ha evt. tilbehør klart når du tar suffléene ut av ovnen etter ca 20 minutter (hvis du bruker porsjonsformer), for de faller ganske raskt sammen. Bruker du én form, må du påberegne litt lengre steketid. Suffléen skal være gylden på toppen og lukte skikkelig godt når de er ferdige! Salat og brød er naturlig følge.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...