Favorittrestauranter

torsdag 15. mars 2012

Sashimi av laks på tre måter

Salige fred. Gubben er dratt på fotballtrening og løper rundt i en idrettshall et eller annet sted, med 15 andre svette, stinkende menn i hælene. Til tross for at tanken på haugevis med svette menn tidvis kan virke forlokkende, så er jeg ikke det minste sjalu i kveld. For jeg er hjemme alene – med et stort stykke Salma-laks! Jeg klarte ikke bestemme meg for tilbehør, så det ble egentlig tre retter i én: Laks med sitron- og pepperkrem, med korianderaioli og med sesam- glassnudelsalat. Alt veldig enkelt.


En note vedrørende porsjoner her: Oppskriften på tilbehøret er sånn cirka beregnet på en person/en smårett. Det vil likevel sannsynligvis bli aioli til overs, da det er vanskelig å lage en mindre porsjon. Som en forrett beregn ca 150 g laks på hver. Mengder av tilbehøret må du ellers se litt an selv, men bør ikke være så vanskelig å regne ut.

Laks med sitron- og pepperkrem

3 ss Philadelphia smøreost
2 ss sitronsaft
1/2 ts finrevet sitronskall
Bitteliten klype salt
Nykvernet sort pepper
Laks
Slangeagurk

Fremgangsmåte
Rør osten sammen med de øvrige ingrediensene til en luftig krem. Fjern skallet og frøene i slangeagurken og kutt i små, jevne terninger. Laksen skjæres i centimetertykke skiver og anrettes med kremen. Flaksalt på toppen.



Laks med koranderaioli

1 eggeplomme
Ca. 1,5 dl druekjerneolje eller annen mild olje
1 ss sherryeddik
1 klype Maldon-salt
1 lite hvitløksfedd
En stor håndfull frisk koriander

Fin extra virgin olivenolje og korianderblader til pynt

Fremgangsmåte
Pisk litt og litt olje sammen med eggeplommen, most hvitløk og salt til du har en tykk majones.

Spe med eddik og evt. en skvett vann for å få en luftigere og litt løsere konsistens. Finhakk koriander og tilsett i aiolien. Server med skiver av laks og noen dråper god extra virgin olivenolje. Og litt flaksalt.




Laks med sesam- og glassnudelsalat

1 bunt glassnudler
1 gulrot i juliennestrimler
3-4 lime, saft
4 ss fiskesaus
1 rød chili
Hvite sesamfrø, eller en blanding av hvite og sorte
Soyasaus

Fremgangsmåte
Kok opp vann og bløtlegg glassnudlene. Etter drøye 5 minutter er de al dente. Tøm av vannet og avkjøl under kaldt vann.

Klem skånsomt ut overflødig vann og vend en dressing av de øvrige ingrediensene, samt gulrotstrimler inn i nudlene.

Anrett skiver av laks med nudlene, ristede sesamfrø og soyasaus. Reduser gjerne soyasausen litt i en liten kasserolle dersom du gidder. Da blir sausen litt tykkere (og saltere!) og enklere å anrette pent på tallerkenen. Server lime ved siden av.



Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...