Favorittrestauranter

fredag 22. april 2011

Gazpacho med grillet paprika og hvitløkskrutonger

Herlig forfriskende med syrlig og sterk sting! Gazpacho, den spanske klassikeren, består kun av enormt sunne ingredienser – etter at du har spist føler du deg som Supergirl/Supermann! Man bokstavelig talt kjenner det prikker i huden av celler som roper hurra og fornyer seg. Sprø hvitløkskrutonger og feta i terninger gir herlig substans.


Jeg lager en liten chunky salat av noen av ingrediensene til å servere på toppen, for å gi litt variasjon i konsistensen.  God sommermat, gjerne som kveldskos på verandaen, som forrett eller på buffet-bordet. Kan gjerne overnatte i kjøleskapet – og serveres iskald dagen etter.


Ingredienser (1 hovedrett eller 2 forretter/småretter)

Suppe:
3 store tomater (bifftomater)
2 søte røde paprika (de avlange), evt. vanlig paprika
1/2 slangeagurk (uten skall)
2 stilker stangselleri
1-2 hvitløksfedd
1/4 gul løk
1/2 liten rød chili uten frø (eller etter smak)
2 ss eddik (rødvins/sherry/vanlig mateddik)
3 ss god extra virgin olivenolje
3 ss sitronsaft
Sort pepper
Røkt Maldon-salt

Salat:
1 mini-slangeagurk (eller en bit vanlig slangeagurk)
10 cherrytomater eller annen tomat i terninger
1 liten bit løk
1/2 stilk selleri
Bladpersille
Extra virgin olivenolje
Sitronsaft
Maldon-salt
Sort pepper
Ørlite malt spisskummin



Fremgangsmåte
Suppe:
Del paprikane til så flate stykker som mulig (i to eller fire) og legg dem på bakepapir på ovnsristen. Grill dem høyt oppe i ovnen til skinnet blir sort og enkelt kan fjernes.

Del alle ingrediensene til suppa i grove biter og mos alt med en stavmikser eller i en blender. (Jeg fjerner skallet på agurken, for at suppa skal bli så knall rød som mulig. Blander man for mye grønt inn, får den brunskjær).

Passér mosen gjennom en melsikt for å fjerne frøene. Smak til med krydder og syre og sett til avkjøling i kjøleskapet.

Hvitløkkrutonger:
Del opp daggammelt lyst brød i terninger og rist dem i en god klunk olivenolje i stekepanna, evt. i en langpanne i ovnen. Vend godt til å begynne med slik at alle terningene blir mest mulig dekket i olje. Rør jevnlig. Begynn med sterk varme og skru ned etterhvert. Brødet suger til seg olivenoljen kjapt, slik at stekepanna blir veldig varm etterhvert. Hakk gjerne et par fedd hvitløk og rør i mot slutten. Ikke tilsett dem for tidlig, da de fort brenner seg og gir ubehagelig smak.





Dette brødet (Samoon brød), kjøpt på Vitamintorget på Helsfyr (evt. andre pakistanske butikker) er seigt og smakløst når det er ferskt, men genialt til krutonger. Mer fluffy krutonger får du ikke!


Salat:
Del alle ingrediensene i passe små biter og smak til med olje, sitronsaft og krydder. En bitteliten klype kummin gir en kjølig, eksotisk tvist.

Server salaten og krutongene ved siden av, og gjerne en skål med naturell feta i små terninger.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...