Favorittrestauranter

fredag 27. januar 2012

Hoisin-sashimi med syrlige grønnsaker

Mange av mine personlige favoritter, rent smaksmessig, innebærer kombinasjonen av syrlig, søtt og sterkt. Denne ble derfor en umiddelbar suksess. Grønnsakene får ligge i lake lenge nok til at de mister mye av den rå karakteren, samtidig som de ivaretar sprødhet, saftighet og smak. Fisken gir en søtlig og salt mykfast kontrast. Litt diffust forklart muligens, men å beskrive perfeksjon har vel aldri vært enkelt.. Gjør den så hot du selv vil. Min filosofi er at et realt ganerøsk lyser opp hverdagen.


En ganske lang liste med ingredienser her, men fremgangsmåten er temmelig enkel. Litt tid tar det å kutte og marinere, men jeg kan love at smaken er verdt det.

Du kan alltids variere grønnsakene, men det bør være faste, sprø grønnsaker som derfor tåler å ligge i lake en stund. Jeg hadde en følelse av at fennikel ville passe her, og jammen hadde jeg rett! Ikke alle er like glad i fennikel, men her kommer den virkelig til sin rett. Den kraftige, lakrisaktige smaken blir balansert ut av den syrlige laken, og blir derfor mindre intens – eller kanskje heller intens på en mye bedre måte.. Vel, nok snakk – prøv selv!

Ingredienser (4 forretter)

Fersk laks, f.eks. Salma (ca 150 g per person)
2 ss salt/2 ss sukker, blandes

1 liten fennikel
1 stilk stanselleri
2 gulrøtter
8 tynne vårløk
1/2 gul løk eller noen småløk
4 store chili

Sesamfrø, helst ristet i en varm panne først

Marinade til grønnsaker:
2 dl vann
1 dl eddik, 7%
1 dl sukker
En liten bit hakket ingefær
2 stilker sitrongress, banket flatt
1 chili
3 ss fiskesaus

Marinade til laks:
3 ss soyasaus
1 ss akasiehonning
2 ts Hoisin-saus
1 ts sesamolje (kan sløyfes)
1 ts revet ingefær
1 fedd finhakket hvitløk
3 ss nøytral olivenolje
Saft av 1/2 lime
Litt finrevet limeskall
En håndfull koriander, hakket
Litt finhakket chili (så mye du tåler, avhenger også av typen chili



Fremgangsmåte
Strimle grønnsaker tynt, bruk gjerne juliennejern på noen, f.eks. gulrøttene. Fjern det ytterste skallet/hinna på vårløken. Del den evt i to på langs dersom du ikke får tak i de tynne.

Kok opp laken og hell denne over grønnsakene i en bolle. La de avkjøle i laken, ca tre kvarter.

Strø en blanding av sukker og salt på laksen (begge sider), og la ligge i ca. 15 minutter. Skyll av og tørk. Del i skiver og pensle med marinaden. Marinaden lages ved å blande alle ingrediensene. La gjerne fisken ligge i marinaden noen minutter før servering.

Pynt med sesamfrø.




















Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...