Favorittrestauranter

mandag 12. mars 2012

Indrefilet av rein med solbærsaus

Reinsdyr er fin festmat. Synes alltid det føles bedre å spise vilt enn industriforet kjøtt. Jeg tenker at de dyrene som har levd ute i det fri tross alt har hatt et godt liv, og at jakt på disse er mer naturlig enn det å fore opp dyr kun med det formål å slakte dem. Selv tamrein får vandre relativt fritt omkring. Med perfekt potetmos og en kraftig, men søtlig solbærsaus blir dette et uforglemmelig festmåltid reinen ville vært stolt over å få være en del av.




Ingredienser (4 personer)

Indrefilet av rein (ca 1 kg)
15-20 stk rosenkål
2 gulrøtter
1/2 liten kålrot
8 gode poteter
1 hvitløk
Timian
Smør

Solbærsaus
3 sjalottløk, finhakket
2 ss smør
2 dl rødvin
2 dl kjøttkraft/buljong (eller 2 ss demi glace + 1,5 dl vann)
3 ss soyasaus
2 ss solbærgele
0,5-1 dl fløte



Fremgangsmåte


Bak potetene (og hvitløken med skall) i ovnen til de er helt møre på 200 grader (ca 40 minutter eller der omkring). Om du fjerner skallet før eller etter bakingen er opp til deg. 

Mos potetene i en potetpresse eller med en potetstapper, sammen med så mange hvitløksfedd du ønsker. Ikke bruk stavmikser, da blir mosen seig. Poenget er hele veien å ikke jobbe for mye med potetene, for da blir stivelsen som lim.

Pisk inn romtemperert smør i terninger (ca 150 gram, litt avhengig av størrelsen på potetene og hva du selv ønsker). Mosen skal bli luftig. Smak til med salt og pepper, gjerne hvit pepper.

Gulrot, og kålrot kuttes i staver og gis et kokes i saltet vann til de er møre, men fortsatt faste. Det samme gjør du med rosenkålen. Ca 5 minutter burde holde. Skyll i iskaldt vann og varm dem før servering i en blanding av smør, olje og masse frisk timian. Fres dem ca 3-4 minutter og gi et lite skvis med sitronsaft og et dryss salt.


Solbærsaus:
Fres sjalottløk i smøret i 3-4 minutter. Tilsett rødvin og reduser til ca 1/3 av væsken er igjen. Tilsett kraft og soyasaus og kok inn ytterligere et par minutter. Sil sausen. Smelt inn geleen. Tilsett fløte til slutt og simre forsiktig til sausen tykner såvidt. Hold sausen varm, mens du steker kjøttet og varmer grønnsakene.


Salte og pepre det romtempererte kjøttet, og brun det raskt på alle sider i en varm stekepanne eller grillpanne. Bruk olje som tåler høy varme, f.eks. solsikkeolje.

Skru ned varmen og la ettersteke 5-7 minutter, eller i ovnen på 130 grader. Indrefilet er veldig mørt og behøver ikke lang varmebehandling. Ingenting er tristere og mer smakløst en tørrstekt, grått kjøtt. Reinsdyrfileten skal være mørk rosa inni. La kjøttet hvile 10 minutter før det skjæres opp. (Mens kjøttet hviler varmer du grønnsakene og evt. potetmosen.)

Pynt med timian og server med egnet rødvin.

Tips:
Litt logistikk kreves for å sjonglere flere komponenter på denne måten. Start med å ta frem ingrediensene og sjekke at du har alt før du starter. Les gjerne gjennom oppskriften et par ganger på forhånd. Pass på å ta ut varer som skal romtempereres ut av kjøleskapet, f.eks. kjøtt og smør. Tenk på hva som tar lengst tid og hva som tar kortest tid. Sjekk hva som kan gjøres klart på forhånd, for eksempel kutting av grønnsaker, hakking av urter, skrelling av poteter, oppmåling av ingredienser og lignende. 






Interessert i flere sunne og gode oppskrifter? 
På min nye blogg tankekilden.com finner du mange! Vi ses! :-)



Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...