Favorittrestauranter

søndag 24. juni 2012

Alex sushi – fisk på høyt nivå

Det er ikke alt for mange år siden jeg smakte sushi første gang, og i starten er rå fisk en lite innbydende tanke. Men etterhvert som man legger disse fastlåste tankene bak seg, blir den rå fisken noe man bare "må ha". I Oslo har det poppet opp sushi-sjapper på annethvert hjørne de siste årene, og på flere av stedene er maten helt ok. Men man har ikke smakt skikkelig sushi før man legger lista litt høyere. Alex sushi er et godt eksempel.




På Alex har du muligheten til å velge mellom mange spennende menyer, blant annet de klassiske sushi-menyene som kalles hvit, rød og sort meny. I tillegg tilbyr de menyen "ichiban" som må forhåndsbestilles og som lover "de beste råvarene vi kan tilby i en kombinasjon og utførelse du sent vil glemme".

Foto: Alex Sushi


Den "lille" sorte
Vi gikk for sort meny, som slettes ikke er liten. Den inneholdt sashimi, nigiri-sushi og maki av laks, kveite, scampi og hamachi (en asiatisk dypvannsfisk). I tillegg bød de på kamskjell, kongekrabbe, tempura-maki, softshell crab, hummer og vaktelegg med rogn.

Først kom et lekkert fat med ulike typer sashimi, altså kun stykker av fisk, med ponzu-saus til. Det er på sashimien du virkelig merker kvalitetsforskjellene på fisk. Disse bitene var faste, men smeltet likevel på tunga. Ponzu-sausen gir et herlig løft i form av salt og syrlig uten å overdøve fisken. Kamskjellene var dryppet med sitrongressaus og smakte helt fantastisk!



Tid for mer
Etter sashimien kom  assortert nigiri, hvor fisken får følge av ris.
På tallerkenen fant vi scampi, laks, toro (den festeste og mest eksklusive delen av tunfisken), hamachi, kveite og kamskjell. I tillegg kom to maki-ruller. Den ene besto av lakserogn og rått vaktelegg. Den andre av kveite i chilisaus.

Øl eller vin?
Vi var flere som ikke helt klarte å bestemme oss for drikke til maten. Øl er alltid godt til sushi, men det finnes også vin som er nydelig til. Servitøren anbefalte et glass Riesling til sashimien, som pleier å være et sikkert kort til denne type mat. Fruktig og blomstrende, akkurat min type vin. Da nigirien ble servert, var vi riktignok øltørste og gikk for japanske Kirin.

Perfekt mengde mat
Den siste serveringen var et stort fat med diverse maki, samt hummer. Vi var fire stykker og spiste opp rubb og stubb, men da var det også stopp. Herlig å slippe å kaste noe, når maten er så vakker og god, tenker jeg...

Tempura maki (fritert scampi), soft shell crab med avokado, laks med flyvefiskrogn, og to krydrede hummerhaler delt i biter. For min del var laksemakien med flyvefiskrogn et høydepunkt – nydelig harmonerte smaker!

Dessert
Alex har også en artig dessertmeny, og siden sushi er mat man ikke blir kvalmende mett av, så hadde alle plass til en søt avslutning på måltidet. Vi fikk servert både den klassiske friterte bananen, sjoko-maki, limeterte med bringebæris og kokos panna cotta med pasjonsfruktskum. Velsmakende, men ganske små porsjoner. Det er forøvrig kanskje like greit.

Vi ses igjen!
Ellers kan nevnes at vår servitør var smilende og hyggelig, samt dyktig med anbefalinger og forklaringer. Jeg kan ikke komme på noen gode grunner for ikke å avlegge Alex en ny visitt. Ved neste besøk blir det antagelig en av de andre menyene som inneholder litt andre retter enn kun sushi. Blant annet serveres Wagyo-biff, kjent for å være blant verdens beste oksekjøtt. Det må definitivt prøves!








Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...