Favorittrestauranter

tirsdag 12. april 2011

Fryktelig enkel og god tomatsaus

Denne tomatsausen lager du av de litt overmodne tomatene du har liggende, som ikke egner seg til så mye annet enn nettopp saus. Det eneste du trenger i tillegg er hvitløk, olivenolje, salt, sukker og pepper. Og den er ferdig når pastaen er ferdig kokt. Ikke noen vits å bruke masse tid når man ikke må.




Denne sausen er ikke egentlig så veldig "sausete" slik vi forbinder med tomatsaus, men mer en slags tomatkompott. Men nå er det heller ikke alltid nødvendig å la all spaghettien være badet i masse saus. Cherrytomater eller perletomater blir penest og best i denne, men alle typer funker. Poenget er å beholde tomatene litt intakt, slik at ikke alt blir en jevn mos.

To måltider i ett!
Prøv som et alternativ å servere sausen litt på siden, eller blandet med noe av pastaen. Resten av pastaen kan f.eks. dryppes med god olivenolje, revet parmesan, litt flaksalt og sort pepper. På den måten får man nesten to retter i en, og måltidet blir langt mer interessant og tilfredsstillende!

Ingredienser (1 porsjon)
10-15 cherrytomater (de er ofte søtest), eller omtrent 5 store tomater
Ca. 1/2 - 1 dl olivenolje
1 hvitløksfedd
1ts sukker
En klype salt
Sort pepper
Evt. en liten skvis sitron eller 1 ts eddik


Fremgangsmåte
Mens pastaen din koker, varmer du en god skvett olivenolje (vanlig, mild type) i en liten kasserolle. Finhakk eller riv et fedd hvitløk, og tilsett de ikke fullt så faste tomatene som du har liggende. Har du cherrytomater, del dem i to. Er det større tomater, del dem i fire eller seks.

Tilsett en liten teskje sukker, en klype salt og godt med nymalt, sort pepper. En aldri så liten skvis sitron gjør underverker. Du kan selvsaft piffe opp sausen med krydder eller urter (oregano, basilikum, timian...) om du ønsker, men er tomatene gode, så er ikke det nødvendig. Ren og søt tomatsmak funker godt alene også, men blir veldig ofte overdøvet av mye krydder i tradisjonell tomatsaus.

Rør og skvis tomatene litt med en tresleiv og la de småputre helt til pastaen er ferdigkokt –  drøye 10 minutter. Rør gjerne litt underveis, slik at du får ut en del av tomatsaften som sammen med olivenoljen tykner fint. Pass på å ikke bruke for sterk varme. Da vil olivenoljen brennes og få en ekkel bismak!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...