Favorittrestauranter

onsdag 22. juni 2011

Tirsdagstapas med Sancerre rosé

Etter en litt slitsom dag på jobb gjør det underverker med en tur på et rolig Vinmonopol klokka 1400 en tirsdag. Kompetente mennesker som du kan spørre dersom du lurer, og ellers fred og ro til å studere utvalget. Et magisk rosévin-minne fra Ekebergrestauranten trigget et godt kjøp. Så var det duket for litt tapas. Hverdagsmagi?



Mat først, vin etterpå
Ettersom jeg ikke er noen super-vinkjenner googler jeg alltid rundt for å finne mat og vin som passer. For jeg vil ikke at det bare skal passe– det skal passe nesten perfekt. Erfaringen er at det er vanskelig med impulskjøp på polet, for så å skulle finne matoppskrifter som passer til. Da er det enklere å finne en matoppskrift med en god vinanbefaling.

Rosévin og tapas
Noen ganger er det likevel vinen som trigger ønsket om en god mat- og vinopplevelse, så da er det bare å forske for å gjøre det beste ut av det. Rosévin er ofte beskrevet som en relativt fleksibel matvin, som særlig dukker opp i tapas-sammenheng. Tapas er riktignok mye forskjellig i mitt hode, men ok. Roséviner er jo også til en viss grad forskjellige.


Tirsdagstapas
Tirsdagstapas består denne gangen av aromasjampinjong fylt med løk, bacon og parmesan, grillet paprika, ovnsbakt fenikkel, Almadine-poteter, bakt tomat, aioli og oliven- og paprikatapenade. En relativt rimelig og vegetarisk tapas-sammensetning med andre ord. Når middagen ikke blir så innmari planlagt, så tar man det man har og gjør det beste ut av det!

Fremgangsmåte

Fylt sjampinjong:
Hakk løk, hvitløk og bacon og stek på sterk/middels varme i 7-8 minutter. Hul ut sjaminjonger. Bland løkmassen med masse revet parmesan. Fyll dette i soppene. Soppene bakes på 225 grader i ca 15-20 minutter.


Ovnsbakte grønnsaker:
Kok fenikkel (vasket og delt i fire) i lettsaltet vann i 5 minutter.
Skjær Amadine-poteter i skiver og vend i solsikkeolje, salt og pepper. Legg i ene siden av en ildfast form. Legg gode cherrytomater og de forvellede feniklene i samme form. Pensle sopp og fenikkel med olje. Litt sitronsaft og parmesan over fenikkelen. Bak i ovnen på 225 grader til alt er mørt og gyldent.

Aioli:
Rør en eggeplomme godt sammen med et par dråper mild olivenolje. Fortsett å spe med litt og litt olivenolje, pisk godt mellom hver gang. Når du har fått en lysegul, fastere konsistens, tilsetter du et par hvitløksfedd (finrevet), 2 ss hvitvins- eller sherryeddik og en god klype salt.


Oliven- og paprikatapenade:
Fjern steinen fra 20 brune kalamata-oliven. Mos med stavmisker sammen med en grillet rød paprika uten skinn (bruk hermetisk på glass om du ikke lager selv). Mos også inn 2 hvitløksfedd, 5 ss god olivenolje, salt og pepper.

Server med godt brød, grillet paprika og oliven. Samt en god vin så klart.

5 kommentarer:

gnocchikverulanten sa...

nam nam...dette så veldig godt ut:-)

klizz sa...

Jaså, Gnocchikverulanten, du har ikke skiftet navn til Carpaccionkverulanten? hi hi ;-)

gnocchikverulanten sa...

enig! jeg er jo sånn "Italiatype", men dette måltide vekket min spanske apetitt! hasta la vista fra en nonkverulerende kverulant...jeg kommer sterkt tilbake! ps: likesiller du risotto med paella?

klizz sa...

Nei, ikke helt, men jeg likestiller gnocchi og raspeball!! ;-)

Camilla sa...

For en tirsdagsrett... sukk, kjenner at jeg blir lett misunnelig her ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...