Favorittrestauranter

lørdag 9. april 2011

Myke vietnamesiske vårruller med scampi og mynte

Kan vel anta for ganske sikkert at ferske, myke "vårruller" (eller rispapirruller) er hakket bedre for helsa enn de friterte variantene. En ganske annen smaksopplevelse. Det krever lite komfyr-kokkelering, om noen i det hele tatt, men litt hakking og rulling må til. Men det er jo gøy!













NOTE:
Bruk reker eller annen bærekraftig sjømat i stedet for scampi. Lurer du på hvorfor? Ødelegging av mangroveskoger og korallrev, utpining av fiskeressurser, barnearbeid og alvorlige brudd på menneskerettighetene er de mest alvorlige utfordringene forbundet med produksjon av scampi. Ta en titt her!

Ingredienser
Kokte scampi (ca 15-20 stk) eller reker
Risvermicelli (risnudler, tynne)
1/2 cm ingefærrot
2 ss fiskesaus
1 rød chili
Limesaft
Frisk koriander og mynte, hakket
Issalat, finstrimlet
Agurk i tynne staver

Tilbehør:
Diverse dippsauser, f.eks. hjemmelaget søt chilisaus


Fremgangsmåte
Fyll:
Bløtlegg/kok risvermicellien som anvist på pakken. Skyll i kaldt vann når de er "al dente". Hakk de om nødvendig opp til ca 7-8 cm lengde, hvis de er veldig lange.

Hakk rekene/scampiene grovt, slik at du får ca 1/2 cm biter eller noe deromkring. (Skal være litt tyggemotstand, ikke en finhakket masse.) Gjem gjerne noen hele rekker til å putte i rullene også.

Riv ingefær, finhakk chili og bland dette i rekene sammen med et par skvis limesaft og fiskesaus. Hakk koriander og mynte og bland dette inn. Bland inn så mye av risvermicellien som du ønsker, til du har passe mengde fyll.

Rispapirrulling:
Kok opp en stor kjele med vann og fyll vannet i en beholder (kjele, bolle e.l.) med stor diameter, slik at du har plass til å dyppe rispapirene nedi med hendene. Ta ut ett rispapir av gangen, uten å knekke det/lage hull på det. Dypp det i noen få sekunder i det varme vannet. Sørg for å få hele papiret under vann.

Tips: Det kan være litt vanskelig å ikke brenne fingertuppene her, men prøv å skifte grep med fingrene, raskt, slik at du "snurrer" det runde arket som et hjul. Dermed blir alle kanter dyppet i vann. Får papiret for mye tid ned i vannet, blir det grøtete og vanskelig å jobbe med. Får det for lite vann, blir det stivt og for sprøtt. Prøv deg frem, etter noen ganger får du følelsen på hvor lenge "noen få sekunder" er!  Husk at papiret suger til seg litt vann også etter at det har kommet opp av vannet, og dermed blir enda litt mykere.

Dra papiret rett opp fra vannet, slik at det henger rett ned, og ikke krøller seg sammen. La det dryppe av de ekstra dråpene noen få sekunder, før du legger det ned på en arbeidsfjøl.  Legg en liten håndfull av rekefyllet omtrent midt på papiret. Legg så på litt strimlet salat og en agurkstav eller to.

Brett først den siden lengst fra deg over fyllet. Deretter bretter du inn begge sidene. Pass på at papiret blir pakket nokså fast rundt fyllet, så det ikke blir så mye luft der inne at fyllet flytter på seg. Men pakk heller ikke så tett at agurkstavene stikker hull på papiret. Rull så rispapiret helt rundt, og legg rullen på et serveringsfat.


Servering
Server med ulike typer dipsaus, f.eks. Hoisin-saus og chilisaus. Asiatiske butikker har svært mange typer ulike dipsauser ferdig på glass. Det beste er imidlertid å lage sin egen chilisaus. Det er også godt med noe knasende tilbehør, f.eks. peanøtter eller chasewnøtter, hele eller grovhakket til å dippe i.


Tips: Mildere Hoisin-dip
Hoisin på glass kan variere en del i smak, så prøv forskjellige for å finne ditt favorittmerke. Synes du sausen blir for kraftig på smak, kan du justere den med mild olje, sitronsaft og akasiehonning. Bruk f.eks. en stor ss Hoisinsaus som base og "tynn" den ut. Dette gir en mildere og friskere Hosin-dip.
Interessert i flere sunne og gode oppskrifter? 
På min nye blogg tankekilden.com finner du mange! Vi ses! :-)



Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...