Favorittrestauranter

onsdag 29. juni 2011

Torsk med grillet paprika og serranochips

Med tanke på at jeg forlot matbutikken med en torskefilet og en flaske kullsyrevann, er jeg litt stolt over å ha improvisert frem denne retten. Den var riktig god, om jeg skal si det selv. I kjøleskapet fant jeg resten av de gode potetene fra en middag tidligere i uka, to paprikaer på vei mot utløpsdato, tre tynne skiver serranoskinke og en halv boks fløte.

Ingredienser (2 personer)
Torskefilet, ca 400-500 gram (f.eks. Strøm)
1-2 røde paprikaer
8-10  små Amadine-poteter eller annen potet
3-4 skiver serranoskinke eller annen spekeskinke

2 fedd hvitløk
3 ss meierismør
3 ss hvitvinseddik, hvit eddik eller hvitvin
1 1/2 dl kremfløte
Salt og pepper

Strøm torsk
Strøm ferskpakket torsk får du kjøpt i mange dagligvarebutikker, og følger de samme prinsippene som Salma-laksen. Fisken er pakket kort tid etter at den er fanget og vakuumpakket.

Foto: stromtorsk.no
Fremgangsmåte
Romtemperer gjerne torsken før steking. Strø grøvt havsalt på den ene siden og la trekke slik i 20 minutter. Skyll av og tørk.


Tilbehør
Vask og del potetene. Legg dem i en ildfast form og vend dem i solsikkeolje, salt og pepper. Bak dem i ovnen på 225 grader til de er møre og gyldne.

Del paprikaene i flate stykker og grill dem i ovnen på et bakepapir til skinnet blir sort. Fjern skinnet og del paprikaen i tynne strimler. Bland inn litt sitronsaft, salt og pepper, samt litt god olivenolje.

Stek skinke i varm panne, evt med en skvett olje. Legg over på litt tørkepapir til de blir sprø.

Torsken
Gni inn torskefiletene med solsikkeolje, salt og pepper. Bruk gjerne røkt Maldon-salt. Varm solsikkeolje godt opp i stekepanna. Stek filetene på ganske høy varme (like under maks varme) 2 minutter på hver side.

Skru ned varmen, tilsett smøret (bruk evt. usaltet smør hvis du vil regulere saltmengden mer). Pass på at det ikke blir stekt og veldig brunt- det skal nesten bare smelte. Øs smøret over fisken noen ganger. Ta panna av varmen og legg på lokk eller aluminiumsfolie. La trekke i ca. 5 minutter.



Tips til steking av torsk
Det kan være vanskelig å vite hvor lenge fisken trenger for å bli perfekt stekt, men etter at man har prøvd noen ganger blir det lettere. Er du usikker om den er ferdig, ta den til side og sjekk om fisken flaker seg pent når du bruker en gaffel på den. Den skal fortsatt være blank på innsiden og ikke flise seg opp i tørre trevler. Lager fisken "gnikkelyd" og fliser seg når du tygger, har du stekt for lenge - minsk tiden neste gang!

Ta ut fisken av panna og tilsett hakket hvitløk til sjyen som er igjen. Tilsett eddik (evt hvitvin, da kan du tilsette litt mer enn mengden oppgitt over, og la det koke et par minutter til deler av væsken er fordampet). Tilsett fløte og la koke inn til det tykner. Husk at sausen også tykner litt til når den blir avkjølt, så ikke kok for lenge. Stopp heller mens den er litt tynnere enn du ønsker sluttresultatet.

Legg opp saus i et "speil" midt på en varm tallerken (hold den under varmt vann noen sekunder og tørk av) og legg på fisken. Poteter og paprika på siden og serranochips på toppen. Jippi!



Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...