Favorittrestauranter

mandag 18. april 2011

Kremet brokkolisuppe med feta og smørstekt sopp

Brokkoli er som tidligere nevnt din beste venn. Bacon og ost er allerede kåret til brokkoliens beste venn. Her i en litt annen versjon; feta og røkt bratwurst fra Grøstad. Skikkelig grove pølser passer fint som tilbehør til suppe, men suppa fungerer like bra med bare feta og sopp.





Kremete supper er fløyelsmykt tilfredsstillende, men kan bli noe monotont i lengden. Kunsten er å legge til litt ulike konsistenser, så man får litt tyggemotstand, og slik at ikke hver skje smaker akkurat likt.

Og alt trenger ikke has oppi gryta sammen med suppa. Du koker noen grønnsaker i en gryte med buljong, for så å mose med stavmikseren– og selvsagt smake til med salt og syre. Mens grønnsakene koker, kutter du noen andre grønnsaker, brød eller kjøtt i en stekepanne og legger oppi den varme suppa like før servering. Det er ganske kjapt og greit egentlig!

Ingredienser (2 porsjoner)
1 stor bukett brokkoli eller to mindre
1 liten fennikel (kan sløyfes)
3 dl buljong/kraft (f.eks. kylling- eller grønnsaksbuljong) (3 dl vann + 1 terning)
1 gul løk
2 fedd hvitløk
2 ss lettrømme, creme fraiche eller kesam
1 klype salt
sort pepper
3 ss sitronsaft, eller et par skvis

Garnityr:
Feta (naturell)
5 sjampinjonger eller annen sopp
Evt. grov pølse (f.eks. røkt bratwurst fra Grøstad gris)
1 hvitløksfedd
1 liten rød chili
litt olivenolje
1 ss smør

Fremgangsmåte
Start med å hakke alle grønnsakene. Brokkoli deles i små buketter og fennikelen i små biter. Kok i buljongen til grønnsakene er møre. Væsken dekker sikkert ikke alle bitene, så legg på lokk og la alt dampes. Rør rundt et par ganger.

Mens brokkolien dampes, kutter du løken og hvitløken i små biter. La det surre på medium varme i stekepanna til løken har falt sammen og er lett gyllen, men ikke brun. Legg til side.

Del soppen i passe store biter og pølsa like så. Hakk det siste hvitløksfeddet og litt chili uten frø. Stek dette gyllent i stekepanna med litt olivenolje og smør på medium varme.

Hvis du ønsker å ta av deler av brokkolibitene for å legge tilbake i suppa etterpå, gjør du det nå. Det fungerer veldig bra med litt brokkolibiter som tyggemotstand.

Tilsett den stekte løken oppi gryta med brokkoli og mos det hele med stavmikseren. Kjør en stund, så du får en jevn masse. Blender kan brukes i stedet, men med stavmikser slipper du å tømme suppa ut av kasserollen. Pass på så det ikke spruter varm suppe.

Tilsett rømme, salt, pepper og sitronsaft og smak til. Server med feta i terninger, samt sopp og pølse, evt. en klatt rømme. For vegetarisk vri, kutter du ut pølsa og tilsetter mer feta og/eller sopp. Server gjerne med brød.

Tips for variasjon:
Suppa kan også lages med andre grønnsaker enn brokkoli, f.eks. blomkål. La gjerne blomkålen koke i melk i stedet for vann, og smak til med mer salt etterhvert. Potet eller søtpotet passer også til samme tilbehøret.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...