Favorittrestauranter

mandag 26. september 2011

Carpaccio med parmesan og rødbeter

Carpaccio er noe man typisk spiser ute på restaurant, men det er virkelig ikke noe i veien for ikke å diske opp med dette hjemme. Ingen kokkelering, ingen komfyr. Det eneste du trenger er i grunnen et stykke god indrefilet og litt tålmodighet mens du lar den halvfryse et par timer i fryseren. Tilbehøret bør være enkelt; litt god olivenolje, flaksalt og pepper. Parmesan er også en vinner, ruccola likeså, men dette kan varieres. Små sting av syrlig og salt fungerer bra, som syltete grønnsaker/rotfrukter, eller kapers.




Nydelig som forrett, eller fortreffelig som hovedrett. Server da gjerne med gode ovnsstekte poteter, feks Amadine-poteter skjært i halv cm skiver. Vend i mild olivenolje eller solsikkeolje, salt og pepper. Evt et knust hvitløksfedd hvis du liker det.

Ingredienser
1 bit indrefilet,  halvfrossen
Ruccola, gjerne miniruccola
Rødbeter (syltede, på glass)
Parmesan
Balsamico hvis du har (god, tykk, vellagret type)
Maldon-salt, nykvernet pepper

Valgfri dressing:
1 ss rømme
1/4 ts søt sterk sennep
4 ss extra virgin olivenolje
1 klype salt



Legg indrefileten i fryseren i ca 2 timer. Ta opp av frysern, gi den beste kokkekniven din en omgang med skjerpestålet, og skjær så tynne skiver du klarer.

Tips til oppdeling av kjøttet:
Tenk at du skal skave det av, mer enn å skjære. Bruk et kopphåndkle eller noe lignende til å holde på fileten med, ellers blir fingrene gruelig kalde. Så snart skivene er skåret, legger du dem over på tallerkener. Venter du til skivene tiner, er de vanskelige å frakte uten at de faller fra hverandre.



Bruk enten ferdige rødbeter på glass, eller del ferske, rå rødbeter i små terninger og forvell i kokende salt vann til de er møre. Legg de varme over i en lake av vann, eddik, sitronsaft og krydder.

Tips til rødbeter:
Bruker du ferdige rødbeter, velg gjerne en "hjemmelaget" type. Unngå de riflete kantene, og kjøp de glatte hvis du får tak i. Riflene ser så billig ut på en måte...sorry. Noen snobbenykker uten mening må man få lov å erkjenne. Men når alt kommer til alt, smaker det jo ganske likt.



Bland ingrediensene til rømmedressingen. Dryss over parmesan skavet i tynne skiver, rødbeter i små terninger og ruccola. Drypp over rømmedressing og/eller god balsamico.

Evt. kan dette serveres ved siden av for å lettere kontrollere smaken. Man skal kjenne kjøttsmaken, ikke overdøve den. Carpaccioen kan også spises mer naturell, kun med parmesan og ruccola.

Det viktigste er at du drysser over noen fine flak maldon-salt, bruker kun nykvernet pepper, gjerne litt grov– samt noen dråper god olivenolje og kanskje litt sitronsaft.

Ovnsstekte Amadine-poteter fungerer godt til kjøttet, dersom du ønsker mer mat


En vellagret, god balsamico setter en syrlig, rund spiss på carpaccioen

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...