Favorittrestauranter

lørdag 14. januar 2012

Klippfisk med bakt tomat og urteolje

I hjembyen min, Kristiansund, er det påbudt å like klippfisk. I barndommen fikk vi som regel klippfisken i form av bacalao, laget på mormors enkle måte; med olivenolje, tomatpure, spansk pepper, løk og poteter. De siste årene har klippfisk blitt en populær råvare å benytte på ulike måter, ikke bare i den tradisjonelle bacalaoen. I Roma i sommer fikk vi servert fantastisk klippfisk, selvsagt produsert i Norge. Her er mitt forsøk på en etterligning.


Ingredienser 
2 personer

Klippfisk (600-800 gram - legg i så mange biter dere tror dere klarer å spise, det pleier jeg å gjøre)
4 poteter
1 stor oransj paprika
10-15 cherrytomater
1 løk
5 fedd hvitløk
Olivenolje
Maldonsalt og sort pepper
Rød chili

Urteolje
2 store never persille
1 neve frisk oregano
1 dl olivenolje, halvparten extra virgin
Salt, pepper
2 ss sitronsaft





Fremgangsmåte

Klippfisken vannes ut i 1-2 døgn i en stor bolle med kaldt vann, avhengig av tykkelsen. Skift vannet to ganger i døgnet. Del den så evt i mindre biter og smør inn med olivenolje og chili. Evt. salt og pepper dersom nødvendig.

Legg paprika og tomat med litt olivenolje og et par klyper Maldonsalt i en stor ildfast form. Del poteter og løk i grove biter. Hakk hvitløk og legg dette i formen med et dryss salt og pepper. Bak på 200 grader til potetene er halvveis ferdige, ca 5-10 minutter (dette vil avhenge av hvor store biter du deler potetene i og hvilken type potet du bruker. Det er uansett, etter min mening, bedre med poteter som er litt for mye bakt, enn uferdige).

Legg så på fisken og bak videre i ca 10-15 minutter til fisken er gjennomstekt, men fortsatt flaker seg og er blank i midten når du deler den forsiktig med en gaffel. Stekes den for lenge blir den seig. Prøv deg frem ved å ta ut et lite stykke og sjekke med gaffelen.

Ingrediensene til urteoljen kjøres sammen med en stavmikser. Server med frisk oregano.






Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...