Favorittrestauranter

søndag 22. januar 2012

Nesten mormors bacalao

Mormor lagde alltid bacalao på den gode, gamle Kristiansundsmåten. Med tomatpuré, løk og "spanskpepper" i pulverform. Hvitløk, oliven og denslags var ikke å oppdrive på norskekysten på den tiden. Den enkle bacalaoen har derfor en spesiell plass i mitt hjerte, og innimellom all kulinarisk eksperimentering er det en nødvendighet å vende tilbake til tradisjonelle smaker. Jeg har imidlertid gjort noen få justeringer på originalversjonen. Fortsatt ingen hvitløk, ingen oliven, men sausen har fått hermetiske tomater og litt grillet paprika i tillegg til tomatpuréen, for å gi en friskere tomatsmak.




Ingredienser (4 porsjoner)

10 poteter (kokefaste)
Ca 1 kg utvannet klippfisk
2 store gule løk
3 ss tomatpuré
2 bokser hermetisk tomat
1 grillet paprika (gjerne fra glass)
1-1,5 dl olivenolje, vanlig
Spansk pepper (cayenne) etter smak
Vann


Fremgangsmåte
Vann ut klippfisken 1-2 døgn, skift vann tre ganger i døgnet. Tiden avhenger av tykkelsen på fiskebitene. 1-3 cm stykker trenger knapt et døgn, mens tykkere biter opp mot 4-5 cm trenger nærmere et par døgn. Sånn cirka.

Del fisken i grove biter, poteter i 1 cm skiver, løk i halve ringer, paprika finhakkes.

Bruk en stor, tykkbunnet kasserolle (helst i stål). Den bør romme ca 8 liter.

Varm olivenolje uten å svi den, Tilsett tomatpuré og la den frese forsiktig med et par minutter. Mormor sa at dette var for å "svi av" den rå smaken av tomatpuréen. Legg i fisk, løk og potet. Hell over de hermetiske tomatene og den finhakkede paprikaen. Litt spanskpepper. Fyll så opp med vann til det nesten dekker.

Legg på lokk og la simre over medium varme i omtrent en time. Potetene skal være møre. Lager du en stor porsjon for å ha over to dager, slik jeg ofte gjør (bacalaoen er best dagen etter), pass på å ikke kok potetene alt for mye. Det er greit at de henger sammen dagen etter også.

Ja, jeg har listet bacalao som festmat. Dette er for herremåltid å regne på nordvestkysten, og så er det superenkelt å lage til mange personer. Bare du har en kasserolle som er stor nok, så lager maten seg selv. Serveres med flatbrød, ikke noe annet! Ok, kanskje et persilledryss til fest da.



Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...