Favorittrestauranter

mandag 10. september 2012

Raw lasagne med squash og urter

Selv om man ikke kjører et 100% raw food-regime, er det ikke noe i veien for å slå til med et rawprosjekt i ny og ne! Denne rå lasagnen (som også er vegansk dersom du kutter ut fetaen på toppen) har tre ulike sauser og er definitivt et lite prosjekt å lage – men det er langt i fra vanskelig! Ikke minst er det lærerikt å sette seg inn i hvilke alternativer man kan benytte seg av dersom man av ulike grunner ikke kan, eller ønsker, å spise visse "dyrebaserte" matvarer. Livet er for langt til å spise det samme hele tiden og for kort til å spise kjedelig! Prøv denne en lørdagskveld hjemme.





Litt om rå mat
Det er ingen tvil om at mat som ikke er varmebehandlet bevarer næringsstoffene sine bedre og gir kroppen en skikkelig boost. Samtidig er det også slik at visse typer næring er lettere opptakelig for kroppen MED varmebehandlig. Rå matvarer KAN være tungt fordøyelig. Prøv deg frem. Artig er det iallefall å eksperimentere!

Ingredienser (2 personer)

2 grønne squash
6 store tomater

Tomatsaus:
1 lite glass soltørket tomat
2 store modne tomater
4 ss extra virgin olivenolje
1 ts tørket basilikum eller timian
1 revet hvitløksfedd (kan bruke hvitløksolje i stedet for dersom FODMAP-diett, erstatt da noe av oljen over)
Maldon-salt

Nøttesaus:
2 dl rå cashewnøtter, gjerne bløtlagte
2 ss lime jus
Litt hakket chili
Litt revet hvitløk (etter smak)
Salt, pepper
Vann til å spe
Evt. litt næringsgjær

Pesto:
2 store håndfuller frisk basilikum
1 dl rå cashewnøtter, gjerne bløtlagte
0,5 dl mild olivenolje
Saft av 0,5 sitron
2 ts revet sitronskall
2 hvitløksfedd, revet
Salt

OBS: Pass på at hvitløken ikke har grønne skudd, men er frisk og fin - dette er spesielt viktig når den ikke skal varmebehandles!




Fremgangsmåte
Start med å dele tomater i skiver. Bruk en ostehøve og høvle lange og tynne skiver av squashen. Legg grønnsaksskivene på tørkepapir mens du lager sausene.

Mos alle ingrediensene til tomatsausen i en kjøkkenmaskin. Smak til med salt og urter på slutten.

Skyll kjøkkenmaskina og gjør det samme med ingrediensene til nøttesausen. Spe med litt og litt vann til du har en tykk og kremete saus uten for mange biter. Du kan smaksette med litt næringsgjær som har en osteaktig smak.

Skyll atter en gang kjøkkenmaskina og kjør ingrediensene til pestoen til du har en glatt saus. Smak til med salt på slutten.

Tips til salting:
Husk at alle disse sausene skal spises sammen, så ikke salt de for mye individuelt. La feks pestoen være frisk og ikke for salt, mens du salter nøttesausen litt mer for å gi den fylde og smak. Soltørkede tomater er ganske salt i seg selv, så tomatsausen trenger ikke så voldsomt med salt den heller. Det er greit å ha muligheten til å salte litt helt til slutt. Dersom du topper med feta, er også den ganske salt.

Montering og servering:
Legg først squashskiver på en tallerken. Kutt gjerne til litt slik at du får en tilnærmet firkantet form, men det er ikke kjempenøye. Nå kan du fortsette å legge skiver av squash og tomat med ulike typer saus i mellom. Rekkefølgen betyr ikke så mye, bare pass på å ha nok saus til to tallerkener. Gjør gjerne monteringen av begge porsjoner samtidig, slik at det blir likt.

På toppen kan du pynte med småsalat og friske urter som timian, oregano og basilikum, og evt. smuldre over feta.



Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...