Favorittrestauranter

lørdag 4. juni 2011

Blåbærmuffins med mandelmel

Mandelmel er, som navnet tilsier, mel laget av malte mandler. Melet har lav GI, er glutenfritt, har høyt proteininnhold og masse vitaminer. Mandelmel smaker også mer enn hvetemel, og gir muffinsene mer aroma. Plastpakkede muffins man får kjøpt på butikken har mistenksom lang holdbarhet. Muffins du baker selv, fryser du bare ned og tiner etter behov, så blir de som nystekte. Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang!



Ingredienser (6-8 store muffins)

1 dl smeltet smør
1/2 ts salt
100 g Sukrin eller sukker
3 egg
2 dl hvetemel
1 dl mandelmel
1 dl havregryn (lettkokte)
1/2 dl FiberFin
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 dl lettmelk
Ca. 2 dl blåbær

Fremgangsmåte
Visp smør sammen salt og Sukrin/sukker til det er nogenlunde løst opp. Tilsett ett og ett egg og pisk mellom hver gang. Bland alt det tørre og tilsett. Vend forsiktig inn noen tak, før du tilsetter melk og blåbær (gjerne vendt i litt mel). Vend noen ganger til med en tresleiv. Det er viktig å ikke røre for mye i muffinsdeigen. Røra kan virke litt tynn, men la den stå 5-8 minutter, så sveller mel og gryn – og røra tykner.

Smør muffinsformer, gjerne store av porselen/glass, men du kan også bruke papirformer. Bruk gjerne olje her også. Fyll røra i formene og stek midt i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter, til muffinsene er gyllenbrune på toppen. La de avkjøles i formene. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten før du vender de ut av formen.

Les mer om hvordan du baker sunnere >>

Mandler er sunt! Foto fra funksjonellmat.no



Hvorfor mandelmel?
  • Lav GI
  • Lite karbohydrater
  • Naturlig glutenfritt
  • Høyt proteininnhold (40%)
  • Rik på vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter


Mandelmel er svært anvendelig, og kan brukes mange typer baking og matlaging. Det gir lav blodsukkerstigning, og er godt egnet for diabetikere og andre som vil spise mat som er snill mot blodsukkeret. Lavglykemisk mat gir jevnere energi og humør, og gjør det lettere å holde en normal vekt. 

Mandelmel er rikere på fiber enn hvetemel, men mangler gluten (stoffet som typisk binder deiger sammen). Mandelmel er derfor ikke like egnet til gjærbakst, men noe av hvetemelet kan erstattes med mandelmel her også (ca 10-20%). Tilsett gjerne Fiberhusk for å gjøre deigen smidig. 

Mandelmel har et høyt innhold av mineraler, bl.a. magnesium, jern, kalium, kobber, mangan og sink. 

Næringsinnhold
100 g mandelmel gir: 293 kcal
40 g protein
8 g karbohydrat
11 g fett, herav 1 g mettet
33 g kostfiber

(Info om mandelmel er hentet fra funksjonellmat.no)




Interessert i flere næringsrike oppskrifter og enkle desserter? 
På min nye blogg tankekilden.com finner du mange! Alle er sukkerfri, glutenfri og de fleste er også fri for kumelk! Hvem ønsker seg vel ikke en oppskrift på sjokolademousse som både er god, enkel og supersunn? Eller hva med en vakker pistasj-pai med karamellsaus? Asiatiske sommerruller med papaya og urter er en schlæger! Her finner du også informative helseartikler og tips til en renere, lettere og bedre hverdag, fysisk og mentalt. Les om hvorfor du kan spise smør med god samvittighet, om sammenhengen mellom autisme og kosthold og tildels overraskende tips til hvordan du kan styrke immunforsvaret. Vi ses! :-)



Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...