Favorittrestauranter

torsdag 21. april 2011

Kyllingbryst med timian, røkt salt og avokadokrem

Når kyllingbryst blir stekt med skinnet på, får du en sprø, svært smakfull overflate. Og det er HER smaken av kylling egentlig sitter! Gnis skinnet inn med olje og røkt flaksalt fremheves denne smaken enda bedre. Kylling smaker også ti ganger bedre og saftigere når den stekes i større biter og deles etter steking. Som tilbehør her kan du bruke bare ovnsstekte grønnsaker eller i tillegg servere med krydrede kikerter. Avokadokremen er uansett et must!


Ingredienser (2 personer)

1 stort kyllingbryst av landkylling med skinn (f.eks. Stange)
1 fedd hvitløk
olivenolje
sitronsaft
Maldon røkt flaksalt
Frisk timian

Ovnsstekte grønnsaker (mengde beregnet utifra måltid uten kikerter)
2 røde paprika
10 store sjampinjonger (evt. annen sopp eller en blanding)
1 squash
1 rød chili
2 fedd hvitløk
Olivenolje
Sitronsaft
Maldon salt
Sort pepper

Krydrede kikerter
1 boks hermetiske kikerter, godt skylt
1 fedd hvitløk
Maldon-salt
Sitronsaft
Sort pepper
Frisk timian
Rød chili
1 ss smør

Avokadokrem
1 stor eller 2 små avokado
2 ss Tine kremost med urter
2 ss rømme
Saft av 1/2 lime
Maldon salt


Fremgangsmåte

Grønnsaker:
Start med å vaske og kutte grønnsaker. Legg dem i en liten langpanne eller ildfast form. Tilsett olivenolje, sitronsaft og krydder og vend det godt inn, så alt blir dekket.

Kylling:
Løsne forsiktig på skinnet av kyllingbrystet. Fordel litt finhakket hvitløk og frisk timian på innsiden. Gni utsiden med mild olivenolje og røkt flaksalt. Legg brystet midt i den ildfaste forma, med grønnsakene fordelt rundt.

Stekes i ovnen på ca 200 grader. Det tar drøye 15 minutter å ferdigsteke kyllingen. Sett gjerne på grillen litt over halvveis i steketiden, og flytt pannen litt høyere opp i ovnen (over midten), slik at kyllingskinnet blir sprøtt. Ta ut av ovnen og la hvile i 5 minutter så kyllingsaften får satt seg. Del deretter forsiktig opp i skiver. Bruk en skarp kniv, og skjær tålmodig, ikke press – slik at skinnet også beholdes pent.



Avokadokrem:
Mens kyllingen står i ovnen lager du avokadokremen ved å mose avokado med en stavmikser. Du kan også gjøre det for hånd med en gaffel, men til denne retten er det godt om dressingen er helt glatt. Bland i de øvrige ingrediensene og kjør til en jevn, blank masse.



Kikerter
Hvis du ønsker et kraftigere måltid, kan du servere kikerter i tillegg til grønnsakene. Du kan evt. kutte litt ned på mengden grønnsaker. Skyll godt av kikertene og stek dem på middels varme i en stekepanne, med olivenolje, hvitløk og chili. Smak til med sitronsaft og krydder. Tilsett en klatt smør ved slutten av stekingen, om ønskelig. Smøret gir en ekstra fyldig smak.

...og ved servering kan du pynte med en kvast basilikum, slik jeg har gjort her. Basilikumen har ikke noe her å gjøre, men den ble plassert der rett og slett fordi jeg ikke hadde mer timian, og det så så dumt ut med et "hull" midt i maten. Basilikumen fjernes før fortæring!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...