Favorittrestauranter

onsdag 21. september 2011

Barndomssorbet med gule plommer og nektarin

...og en dæsj Brillet XO Cognac. Kanskje ikke rart barndommens dager var glade? Jeg tilsatte egentlig konjakken for konsistensens skyld, da alkohol har en heldig effekt på sorbet, men jammen gjorde ikke det lille hintet av konjakksmak virkelig susen! Plommer er etter min mening en undervurdert og nesten glemt frukt, blant alle de eksotiske fargerikhetene som er å finne i disken i dag. Når plommene er på sitt beste på sensommeren, bør de nytes! Jeg garanterer flashback fra barndommen.




Ingredienser
8 gule plommer, saftige og godt modne
3 nektariner, saftige og godt modne
Ca 1-1,5 dl sukker (avhenger av søteheten til frukten)
1 dl vann
1 ss konjakk

Fremgangsmåte

Skrell og utkjern plommer og nektariner, og del dem i grove biter. Legg i en kasserolle og varm forsiktig opp med sukker og vann. Rør til sukkeret er smeltet og blandingen er varm, men ikke koker. Sett til side og avkjøl. Tilsett evt. en ss konjakk.

Mos det hele med en stavmikser eller blender. Sørg for å mose alle biter. Evt. kan du passere blandingen i en finmasket sikt etterpå. Det giddet ikke jeg. Frys inn i ismaskin eller i en egnet beholder i fryseren. Rør for hånd under innfrysningen for å unngå krystaller.

Tips til smidig sorbet:
Sukkermengden i sorbet er avgjørende for konsistensen, ikke bare for smaken. Sukkeret påvirker frysepunktet, og gjør sorbeten mykere og smidigere - for mye sukker vil igjen gjøre at sorbeten smelter for fort. Jo mer moden frukten er, jo høyere er det naturlige sukkerinnholdet, så tenk også på dette. Godt moden frukt har mer smak og egner seg derfor ekstra godt til sorbet, både når det gjelder smak og konsistens.

Alkohol har den fordel at den motvirker krystallisering, men i denne oppskriften gir den et ekstra løft til smaken også. Har brukt råflott konjakk her, Brillet XO, men det var forsåvidt tilfeldig. Men det er jo ikke til å stikke under en stol at "fin" vellagret konjakk har en rundere, mer krydret og karamellaktig smak som definitvt gjør seg i søte desserter. Ikke tilsett konjakken eller annen alkohol til sorbeter mens fruktblandingen koker/er veldig varm - poenget er å bevare alkoholen, ikke la den fordampe!

Glukose kan tilsettes i sukkerlaken for å gi en smidigere konsistens. Fåes kjøpt i flytende form på apoteket.

Med ismaskin er det enklere å få riktig konsistens. Jeg bruker denne. Ikke noe å ta med på fjellet.


Tiden det tar å fryse massen har også betydning. Jo raskere is fryser, jo mindre blir iskrystallene og dermed blir konsistensen smidigere. Det aller beste er derfor å bruke flytende nitrogen til å lage is, slik gourmetgærningene på tv gjør– men de færreste av oss har vel overflødig flytende nitrogen slengende omkring hjemme... Men en ismaskin hjelper definitivt!

Ismaskiner får du fra 299,- og oppover. Men tror kanskje jeg hadde lagt i noen hundrelapper mer for å få litt ok kvalitet. Dog, slik er det jo med alt. Med mindre man vet man kommer til å bruke noe relativt hyppig er det ikke noe stort poeng å bruke uhorvelige mengder med penger på det heller!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...