Favorittrestauranter

lørdag 24. september 2011

Bruschetta: En italiensk munnfull

Bruschetta er perfekt kosemat. Fin måte å bruke opp rester på også. Her er tre relativt tradisjonelle typer bruschetta; tomat og basilikum, løk og balsamico, samt grillet paprika og oliven. Bruschetta kan fungere som apettittvekker, forrett, som tilbehør eller som smårett. Smaker fortreffelig i kombinasjon med italiensk spekemat. Og husk for all del at det heter "brusketta", ikke "brusjetta"! Akkurat det er SPESIELT viktig. Eller ikke.



Selv om den opprinnelige bruschettaen kun besto av brød med hvitløk, olje, salt og pepper, er det i dag mer vanlig å toppe med finhakket godis. Du kan eksperimentere og variere som du vil med ulike typer topping.

Har ikke egentlig angitt noen mengdebeskrivelse her, men fire munnfuller til hver er f.eks. passe som forrett. Som en liten kveldsmat, kanskje 6-8, avhengig av hvor store du lager dem, og hvor mye topping du bruker.

Du trenger:


Landbrød, finbrød eller loff
Gul løk
God, modnet balsamico
Hvitløk
Tomater
Frisk basilikum
Rød, gul eller oransj paprika eller ferdig grillet paprika på glass
Oliven, gjerne brune Kalamata (kan varieres med grønne)
Salt og pepper
Olivenolje
Evt. revet parmesan

Rist brød
Skjær fint landbrød i tynne skiver, og del disse i mindre firkanter. Jeg synes det er praktisk at bruschettaen er i munnfullstørrelser. Ellers har det en tendens til å bli fryktelig mye gris. Del dem i pene firkanter ved å skjære av skorper og hjørner hvis du liker den versjonen, eller behold dem ujevne og rustikke. Du bestemmer.

Bruk middels til høy varme, og en klunk olivenolje i stekepanna. Du kan evt pensle oljen på skivene først, for å få det jevnt fordelt, hvis du ønsker å bruke lite olje. Pass godt på, snu skivene flere ganger helt til de er gyldne og sprø. Du kan gjerne legge ved noen hakkede hvitløksfedd etter halv steketid for å få med litt god aroma. Eller gni hvitløksfeddene på skivene før steking. Pass på at ikke hvitløksbitene brennes, det setter en bitter smak.

Når skivene er ferdige legges de helst på en rist, slik at de holder seg sprø. Alternativ til å bruke stekepanne er å sette skivene inn i ovnen og riste de på den måten. Eller du kan bruke den gode gamle brødristeren selvsagt.



Topping


Løk og balsamico: Finhakk løken og stek i mild olivenolje på medium varme i ca 10 minuter, til løken er blank og har sunket godt sammen.Tilsett et revet hvitløksfedd mot slutten, sammen med en liten klype salt. Hell løkmassen over i en skål og tilsett en ss god balsamico og et par ss finrevet parmesan hvis du har.

Tomat og basilikum: Hakk tomater i små terninger og bland med et revet hvitløkfedd, en klype salt og finhakket fersk basilikum. En bitteliten klype sukker gjør også mye for smaken.

Paprika og oliven: Hakk grillede paprika i små terninger. Bland paprikaen med hakkede Kalamata-oliven.

Tips til grillet paprika: Enten kan du lage dem selv, eller kjøpe ferdig på glass. På asiatiske butikker har de dette til en brøkdel av prisen. Den ferskeste smaken får du selvsagt ved å grille paprikaene selv. Det er overhodet ikke vanskelig, men tar litt ekstra tid og noen ekstra steg. Du deler bare paprikaen i fire flate, jevne deler og "brenner" skinnet i ovnen under grillen til det blir sort og lett kan fjernes.

Tips til oliven: Fjern steinen eller kjøp ferdig utkjernede oliven på glass. Disse får du også rimelig i asiatiske butikker. Bruk ikke sorte Eldorado-oliven. De smaker helt anderledes og er etter min mening ikke noen god erstatning.

Server!
Legg skivene utover tallerkener eller på et serveringsfat. Bruk en skje og fordel fyllene på firkantene uten å søle for mye. Server umiddelbart, slik at brødet ikke rekker å bli bløtt.






Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...