Favorittrestauranter

søndag 10. juli 2011

Honningglasert andebryst med limeepler og søtpotetmos

Søtpoteter har, som navnet tilsier, en søtlig smak som passer veldig godt til and. Å bake søtpoteten i ovnen før den moses, gir det beste resultatet. Å bytte ut de kjedelige, skinnfrie Prior-kyllingbrystene med et saftig, økologisk andebryst med masse smak er definitivt å anbefale i blant. Det koster litt mer, men heller kvalitet enn kvantitet! Det at kylling koster så lite har sammenheng med at fuglene har miserable liv - og smaker deretter.



Ingredienser (2 personer)

1 stort andebryst (f.eks. fra Holte Gård)

Glasering
3 ss akasiehonning
3 ss limesaft
1/2 ts rød chili (om ønskelig)
Grovkvernet sort pepper

Søtpotetmos:
1 stor søtpotet (ca 500 g)
4 ss solsikkeolje
Salt og pepper
2 ss smør

Limeepler:
1 grønt eple
4 ss limesaft
1 ss olivenolje, nøytral


Fremgangsmåte
Romtemperér gjerne andebrystet ved å ta det ut av kjøleskapet en time eller to før det skal tilberedes. Ta det ut av plasten og gni det inn med litt solsikkeolje, salt og pepper. Snitt ruter i skinnet (slik som på juleribba).

Skrell søtpotet og del i terninger. Legg i ei ildfast form og vend inn solsikkeolje, salt og pepper. Bak i ovnen på 230 grader til søtpoteten er mør når du stikker med en gaffel. Tøm terningene over i en liten kasserolle. Mos med en stavmikser. Tilsett smør og smak om nødvendig til med mer salt og pepper.

Legg i andebrystet med skinnsiden ned i en kald stekepanne uten fett. Sett plata på maks. Stek i 7-8 minutter til det har fått gyllen farge. Snu og stek i 1 minutt på andre siden. Legg over i en ildfast form og la gjerne hvile med folie over seg i 10 minutter. Sett i ovnen ved 200 grader. Det tar ca 8-10 minutter til kjøttet er rosa og fint, og skinnet sprøtt.

Sjekk ved å klemme på brystet. Er det veldig mykt, er det rått inni. Dette er vanskelig å beskrive, men øving gjør mester. Når det er 1-2 minutter igjen av steketiden, ta ut brystet og pensle med honningglasuren. Stek videre til det er ferdig, gjerne med grillelementet på.

La kjøttet hvile i 5-10 minutter under folie før du deler opp i skiver.

Mens kjøttet hviler varmer du forsiktig opp søtpotetmosen om nødvendig. Skrell og del eplet, og stek det på middels til høy varme i en panne med litt olivenolje og limesaft. Salte og pepre forsiktig. Om ønskelig kan litt god, grov pølse i terninger stekes sammen med eplene.

Tips:
Bakt løk eller løkkompott er alternative tilbehør.



Om lykkeligere fugler på Holte Gård:
"På Holte Gård følges fuglene fra egg og kylling til ferdig produkt. Vi prøver å gi fuglene et lykkelig liv og en «verdig død». Når fuglene er klare til å slaktes, blir de hentet av en de kjenner (som har vært med i det daglige stellet), plassert i kasser og kjørt den korte veien til slakteriet. Der blir de løftet ut av de samme personene. 



En fordel med et eget slakteri på gården er at fuglene slipper transport over lange avstander. Ved slakting hentes fuglene til slakteriet flere ganger om dagen for at de skal tilbringe kortest mulig tid i transportkassene. Minst mulig stress og lidelser på fuglene er positivt for strukturen og smaken på kjøttet. En fordel for fuglene er at de slaktes manuelt og slipper å henge levende etter beina på et transportband før avliving. Hos oss legges fuglene manuelt i en elektrisk avliver, som bedøver dem før de avlives."




holtegard.no

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...