Favorittrestauranter

torsdag 10. november 2011

Hjemmelaget ost – "Paneer"

Det er veldig lettvint og billig å lage ost selv. Ingrediensene er melk og sitronsaft! Dette er en fast, veldig mild ost som ikke smelter, men typisk brukes i indiske gryter. Super kjøtterstatter! Du kan eksperimentere med å smaksette osten med krydder og urter. Lag osten på søndagsformiddag og du han smelle sammen en herlig gryterett på kvelden!




Ingredienser
2 liter H-melk
Ca 6 ss sitronsaft eller husholdningseddik

Salt
Krydder

Fremgangsmåte

Kok opp melk i en stor kasserolle. Pass på, det koker fort over. Trekk kjelen litt til side og tilsett eddik eller sitronsaft. Sett tilbake over varmen og rør med en sleiv. Snart begynner melka å skille seg. La stå et par minutter og rør rundt, til du får tydelige klumper.

Hell over i et dørslag kledt med et rent kopphåndkle eller lignende. Bland inn et par sjenerøse klyper salt og gjerne krydder, f.eks. spisskummin, eller hakkede urter, f.eks. koriander. La avkjøle og renne av noen minutter. Snurp håndkledet stramt rundt osten og legg i klem under noe tungt.

Tips til pressing av ost:
Snu dørslaget opp-ned i oppvaskkummen, legg osten oppå. Snu en liten kasserolle og legg over osten. På toppen av kasserollen setter du noe tungt, f.eks. en steinmorter. Slik får du ut siste rest av væske fra osten, slik at den blir fast og tørr og lar seg dele i terninger når den er avkjølt.

Osten deles forsiktig i terninger og tilsettes som siste ingrediens i gryteretter, f.eks. indiske curryer. Vær forsiktig så ikke osten smuldres opp, den skal kun bli gjennomvarm. Fin erstatning for kjøtt.

Oppskrift: Curry med paneer, spinat og makademianøtter

Paneer oppdelt i biter – utmerket til indisk curry

Perfekt presset paneer!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...