Favorittrestauranter

søndag 15. april 2012

Pizzetta med "brændte" fiken, chevré og estragon

Hvilken herlig forfriskende pizzavariant! En morsom ingrediens jeg ble tipset om av min svigemor er såkalte "brændte figner". De kommer hermetisert på boks i en tykk og veldig søt sirup, og fås i velassorterte matbutikker. Fiknene er nydelige til ost og selvsagt til dessert, men når jeg hadde så få til overs, kom ideen om å bruke dem i en salt rett. Sammen med chevré er de fantastiske, og med pinjekjerner og estragon er de i fullkomment selskap!




 Har du ikke fått tak i "brændte figner" kan du bruke vanlig tørkede som du kan varme i litt sukkerlake så de blir myke. Fersk fiken er også godt, bare de er tilstrekkelig modne. Når du steker løken kan du bruke en "gjennomsnittlig" balsamico, men til garnityr er det på sin plass med en litt oppgradert type.



Bruke ekte balsamico!
Kjøper du en vellagret balsamico, har du et super garnityr i bakhånd til mange herlige retter. Denne balsamicoen koster noen kroner, men er så intensiv på smak at den kun brukes i svært små mengder og er derfor veldig drøy i bruk. Den balsamicoen jeg har brukt her, kjøpte jeg i Toscana i august i fjor, og etter sju måneder er det fortsatt en tredel igjen i flaska. Og vi har brukt den mye! Ikke forveksle vellagret balsamico med balsamicosirupen du får kjøpt på Rimi og Rema, det er ikke det samme, men kan brukes i nødens stund.




Ingredienser (8 små pizzaer)

Deig:

1/3 pakke tørrgjær
1/2 ts sukker
1 strøken ts fint salt
2 dl lunkent vann
Mel, tipo 00

3 løk
2 ss smør
2 ss nøytral olje
En klype Maldon-salt
2 ss sirup fra fikenene
1 ss sherryeddik eller annen god eddik, f.eks. balsamico
Litt nøytral olje til pensling
1 dl revet parmesan eller Grana Padano
200 g chevré
En håndfull pinjekjerner, ristet i tørr panne
2-3 stk brente fiken
God balsamico (dvs. den tyktflytende, vellagrede typen)
Fransk estragon, frisk


Fremgangsmåte

Lag deigen. Rør ut gjæra med sukker og litt av vannet. La stå i et par minutter før du tilsetter resten av vannet og saltet. Bland sammen. Tilsett mel til du har en elastisk deig som er lett å kna med hendene. Jobb med deigen i noen minutter før du setter den til heving et lunt sted, godt tildekket.

Skjær løken i tynne skiver og stek den på medium varme i olje og smør. Tilsett eddik og en klype salt. La den surre i omkring 15 minutter. Rør jevnlig, så løken blir jevnt gylden og ikke for brun. Mot slutten tilsetter du sirup fra fikenboksen, hvis du har. Bland. Sett til side.

Varm ovnen til maks temperatur, 250 eller helst 300 grader. La stekebrettet stå i ovnen slik at det blir varmt.

Rist pinjekjerner i varm panne til de er gyldne. Del brente fiken i bittesmå biter.

Elt deigen godt i noen minutter for å slå ut luftboblene. Tilsett litt mer mel om nødvendig.

Lag åtte små pizzabunner av deigen, så tynn som mulig, på et bakepapir. Pensle med nøytral olje som tåler høy varme, f.eks. druekjerneolje. Dryss på parmesan. Legg på løk og smuldre over chevré.


Ta ut den varme stekeplata og trekk bakepapiret med pizzettaene over på det. Stek pizzettaene i nedre del av ovnen til de er gyldne og bunnen har fått litt farge under.

Ta de ut, dryss over pinjekjerner, noen små biter brent fiken og drypp en teskje god, vellagret balsamico på hver. Avslutt med en kvast fransk estragon.

Tips:
Du kan erstatte pizzadeigen med butterdeig og lage terter i stedet!




Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...