Favorittrestauranter

lørdag 12. november 2011

Baconblåmuggburger

Innimellom, etter mye vegetarburgeri og grønnsaksgalskap, roper kroppen etter kjøtt. Masse kjøtt. På slike dager er det ikke noen vits å prøve å smyge seg unna med noe halvveis. Denne burgeren har en genial "finesse" (dersom bacon noensinne kan sies å ha noe med ordet finesse å gjøre), som gjør den saftig, kraftig og smakfull: Finhakket bacon i selve kjøttdeigen. I tillegg er burgeren fylt med blåmuggost. Ekte burger er ikke for pyser. Kjør på!


Ingredienser (2 store burgere)

400 g kjøttdeig
6 skiver bacon
1 egg
Nykvernet, sort pepper
Blåmuggost, f.eks. Selbu Blå

Salat (f.eks. lollo)
Burgerbrød (f.eks. Pide-brød eller landbrød)

Tomat- og paprikasalsa
8 cherrytomater eller 2 store tomater
1 stor bit rødløk, finhakket
1 grillet paprika (hjemmelaget eller fra glass)
2 ss sitronsaft
En klype salt
Pepper
Evt. litt hakket frisk oregano

Dressing
3 toppede ss rømme
1 ts Heinz chilisaus (evt. ketchup + bittelitt tabasco)
1 revet hvitløksfedd
En klype salt
Pepper

Frisk oregano til pynt



Fremgangsmåte

Salsa (lages først)
Vask og finhakk tomater, rødløk og grillet paprika. (Del paprikaene i flate stykker og grill dem i ovnen på et bakepapir til skinnet blir sort. Avkjøl og fjern skinnet. Eller bruk paprika på glass.) Bland i en bolle med de øvrige ingrediensene.

Til dressingen blandes alle ingrediensene.

Burger:
Finhakk bacon og bland inn i kjøttdeigen sammen med egg og krydder. Ikke salt deigen, da baconet gir nok salt. Arbeid det godt sammen.

Del deigen i to like store deler. Ha gjerne vann på hendene. Bruk litt over halvparten (nærmere 2/3) av den ene halvparten til å forme en rund burger, omkring 1 1/2 cm tykk. Olje gjerne platen du jobber på, så ikke burgeren setter seg fast. Midt på denne legger du 4-5 små terninger blåmuggost. Form resten av deigen til en like tykk sirkel (litt mindre diameter) og legg oppå.

Klem sammen langs kanten slik at osten blir liggende inni burgeren. Press veldig forsiktig burgeren litt flatere sammen, uten at osten kommer gjennom kjøttdeigen. Rut gjerne forsiktig med en kniv.

Blå fra Selbu


Gjør det samme med den andre halvdelen av kjøttdeigen.

Varm olje i en stekepanne på maks varme. Legg burgerne i stekepanna. Bruk gjerne en grillpanne hvis du har! La burgerne få et par minutter på den ene siden, så de får en brun, fin stekeskorpe. Snu burgeren og gjør det samme her. Skru så ned varmen noe og stek burgerne til de er gjennomstekte, drøye 10 minutter. Snu gjerne innimellom. Ikke press ned burgeren. Burgeren skal ikke bli tørrstekt, men det er viktig at baconet får sjansen til å smelte og gjøre burgeren saftig.

Skyll ut av stekepanna, ha i en klunk olivenolje og gjerne et grovhakket hvitløksfedd. La feddet surre litt med i oljen, og plukk deretter bitene opp, mens oljen får være igjen i panna. Legg i skiver med brød og la de bli gylne og sprø på utsiden, men fortsatt myke inni.

Smør litt dressing på brødet, legg på salat, burger og topp med salsa. Spis med kniv og gaffel med mindre du har veeeldig mange servietter for hånda...

Tips til burgerbrød:
Jeg bruker det flate og luftige Pide-brødet. Det er et tyrkisk brød som jeg kjøper på innvandrerkolonialer. Perfekt burgerbrød! Svært luftig og mykt, blir veldig sprøtt på utsiden og lander ikke som en tung klump i magen.










Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...