Favorittrestauranter

tirsdag 24. januar 2012

Caponata – sursøt auberginegryte fra Sicilia

Caponataen jeg ble servert på Trattoria di Montemagno i sommer har brent seg fast i hukommelsen og i smaksløkene. Jeg tør vel ikke påstå at denne ble riktig like god, men det hadde jeg heller ikke forventet. Dette er sånn mat som lages med tålmodighet og italiensk brennhet lidenskap – den er litt vanskelig å kopiere på isende, norske januardager. Likevel er jeg godt fornøyd med resultatet, fantastiske smaker! I likhet med mange andre gryteretter, blir denne bedre av å stå over natta.


 
Ingredienser (2 porsjoner hovedrett / 4 porsjoner siderett)

2 små auberginer, evt. en stor
1 liten gul løk
1 liten rødløk
2 stilker stangselleri
4 store tomater
2 ss hvitvins- eller sherryeddik
1 ss sukker
1 ss kapers
1 neve Kalamata-oliven
1 neve grønne oliven
1 ts tørkede chiliflak
1 neve pinjekjerner
Hakket bladpersille og/eller basilikum
Olivenolje
Salt


Fremgangsmåte

Del auberginene i store terninger og stek dem på middels til høy varme i ca 1 dl olivenolje og to store klyper salt. Surres i 7-8 minutter, til de er gyldne og myke. Ta de ut av panna og over i en større kasserolle.

Fres hakket løk og selleri med litt olje og litt salt til det er mykt. Tilsett tomater i grove biter. Surr videre noen minutter. Tøm innholdet over i kasserollen. Tilsett sukker, kapers, chili, oliven og eddik. Legg på lokk og la putre på lav til medium varme i ca 20 minutter til alt er godt blandet og tyknet. Tilsett pinjekjerner og hakkede urter helt til slutt.

Smak til med mer salt dersom nødvendig, men det beste er å bruke mest salt på auberginen i starten av prosessen, og servere med et dryss flaksalt på toppen.

Server med brød. Passer fint som siderett til fisk eller kjøtt.




Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...