Favorittrestauranter

fredag 24. februar 2012

Myke vårruller med sesampanert tofu

Neida, tofu smaker ingenting. Det var derfor Gud skapte marinader. Og panering. Og fritering. Tofu har høyt proteininnhold (omkring 10% for fast tofu) og lite fett (noe fritering selvsagt avhjelper). Det forskes mye på de helsemessige fordelene og ulempene ved tofu og andre soyaprodukter. Noen mener tofu har positiv virkning på både kolesterol og hjernefunksjoner. Innen forskerne blir enige, rekker du antagelig å rulle en hel del av disse vårrullene, som egentlig ikke er vårruller i det hele tatt, men vietnamesiske sommerruller.



Ingredienser (10-12 store vårruller)


1 pakke fast tofu (400-500g)
1/4 isbergsalat
1/2 slangeagurk
1 liten bunt glassnudler
1 liten gulrot
Hakket thaimynte og thaibasilikum eller koriander
Vårløk, tynne eller i strimler
Ca 12 store risomslag (24 dersom du bruker doble) ca 15 cm i diameter
1 dl olje som tåler fritering



Tofumarinade

5 ss soyasaus
3 ss fiskesaus
Saft av 1 lime
2 cm revet ingefær
1 rød chili med frø, finhakket
1 ts sesamolje
2 hvitløksfedd, knust eller revet
Evt. litt revet thaimynte

Panering
1 ss maizenamel
1 ss hvetemel
5 ss sesamfrø, gjerne en blanding av hvite og sorte

Dip
2 ss hoisinsaus
2 ss knuste peanøtter
1 lime, saft
Evt. 1 chili


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marinaden.



Del tofu i avlange firkanter, ca 1 x 3 cm og legg de i marinaden.  Marineres minst 30 minutter, gjerne en time.



Bløtlegg glassnudler i kokende vann til de er al dente. Det tar ca 5 minutter. Tøm av vannet og skyll nudlene i kaldt vann. Sett de til side i et dørslag for å renne godt av. Klem gjerne ut vannet forsiktig med hendene.

Finstrimle gulrot, bruk gjerne et juliennejern til dette for å få de tynne nok. Alternativt kan du raspe de grovt på et råkostjern. Finstrimle issalat. Del agurk i tynne staver. Strimle vårløk dersom du har litt tykke vårløk.

Bland alle ingrediensene til dipen. Finhakk urtene. Bland ingrediensene til paneringen.

Varm 1 dl solsikkeolje i en tykkbunnet stekepanne. Rull tofuen i paneringen og legg de over i den varme oljen. Fritér de til de er gylne på alle kanter. Legg de over på kjøkkenpapir for å renne av.



Bløtlegg ett eller to risomslag om gangen i enten kaldt eller varmt vann. Jeg foretrekker varmt. Hold de i under vann i noen få sekunder. Løft de opp og snurr de litt rundt slik at de får dryppe godt av. Husk at papiret suger til seg vannet i sekundene etterpå også, så det blir mykt innen du får fylt papiret. Prøv deg frem et par ganger, så skjønner du tegninga.




Legg på litt glassnudler blandet med gulrot, en bit slangeagurk, en bit vårløk, litt urter, og 2-4 biter tofu. Brett over enden som er nærmest deg. Prøv å presse fyllet godt sammen. Brett så inn kantene og rull deretter helt sammen. Legg over på et fat som er lett oljet, slik at det ikke setter seg fast.

Kan serveres med flere ulike typer dipsaus, som hoisin-saus, vanlig og søt soyasaus, søt chilisaus osv.




















Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...