Favorittrestauranter

lørdag 25. februar 2012

Krydret løk- og gulrotsuppe

Veldig bra resultat for å være en "ja ja, jeg får vel bare lage noe av det jeg finner i kjøleskapet"-dag. Har du løk, buljong, krydder og noen frosne urter i frysern, trenger du bare en eller to typer grønnsaker (eller bønner) for å lage en fortreffelig suppe! Gulrot, potet, blomkål, brokkoli, søtpotet – eller bare løk. Saktestekt løk i reale mengder er grunnsteinen i enhver slik suppe, og sørger for masse smak uansett hva annet du putter oppi.





Det er heldigvis så enkelt å lage god grønnsakssuppe. Oppmåling og telling og tenking kastes overbord. Smak deg frem.

Løk er en god start. Ikke vær redd for å bruke mye løk! Når løken får surre i fett i noen minutter smaker den helt anderledes. Ikke sterkt, men mykt og søtt og krydret. Start alltid med løken. Tilsett deretter andre grønnsaker og tøm på buljong. Bruk heller litt mindre væske først og spe etterhvert. Dumt at suppa blir for tynn. Det er egentlig det eneste som kan "gå galt".

Velg om du moser suppa helt eller delvis, eller beholder den som den er. Av erfaring så er helt glatt suppe LITT kjedelig å spise seg mett på. Sørg i så fall for litt variert garnityr og tilbehør.

Krydre gjør du underveis og til slutt. Husk alltid at syre og salt må til for å få frem smaken i grønnsakene. Det justeres alltid til sist. Og urter bevarer mest smak hvis du tilsetter dem til slutt. (Gjorde et unntak med persillen her, for å smelte persillesmaken ned sammen med resten av smakene, da jeg ikke hadde så lyst på den "rå" persillesmaken akkurat her.)




Ingredienser (2-3 middagsporsjoner)

3 store, gule løk
8 store gulrøtter
3 fedd hvitløk
4 ss fett (f.eks. 2 ss smør og 2 ss olivenolje)
1,5 liter vann
2 buljongterninger
1 rød chili uten frø
1/2 cm ingefærrot
En håndfull bladpersille
En knivsodd malt spisskummin eller ca 1/4 ts
Evt. 1 stilk sitrongress og 1 stk stjerneanis (hvis du har)
Sort pepper


Fremgangsmåte
Hakk løk og hvitløk og surr på medium varme i fettet i 8-10 minutter. Tilsett gulrot i små terninger eller skiver. Surr videre i 5-6 minutter. Tilsett vann, chili, revet ingefær, spisskummin, hakket persille og buljong. Jeg brukte en terning kyllingbuljong og en terning Pho-buljong (brukes til vietnamesisk Pho-suppe), som er litt mer ekostisk krydret. Legg evt. i sitrongresset (banket flatt) og stjerneanisen.

La småkoke til gulrøttene er møre. Fjern sitrongress og anis. Bruk en stavmikser og mos suppen delvis. Tilsett evt. litt mer persille eller du kan bruke koriander. Pepre.

Server med brød og gjerne hummus, for proteinenes skyld.



Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...