Favorittrestauranter

fredag 13. april 2012

Sprøstekt kylling med fersk mozzarella og sitron-chilivinaigrette

Syrlig og sterk med silkemyk mozzarella og aromatisk basilikum. Bra kombo. Bruk kyllingbryst med skinn til denne retten! Prior-kylling uten skinn er generelt en trist og smakløs affære, og kommer særlig dårlig ut i en rett som denne. I skinnet, og det lille fettlaget under, sitter all den gode smaken. Kylling uten skinn blir aldri sprø. Salt skinnet godt og sprøstek det, og du vil bli belønnet med en smak fra himmelen!





Ingredienser (2 personer)

1 stort eller 2 små kyllingbryst med skinn (fra frittgående kylling f.eks. Stange eller Holte)
2-3 ferske mozzarella
Et par never pinjekjerner
En neve frisk basilikum
10-15 gode oliven, gjerne grønne
4 ss lettrømme
Sort pepper
Evt. en liten klatt smør

Sitron- og chilivinaigrette
5 ss extra virgin olivenolje
Saft av 1/2 sitron
Skall av 1 sitron, finrevet
2 små, røde chili, eller etter smak, finhakket
2 gode klyper Maldon-salt

Fremgangsmåte

Rist pinjekjernene pent gyldne i en tørr og varm stekepanne. Legg til side.

Husk å skrubbe sitronen godt før du river skallet, dersom sitronen ikke er økologisk. Pass på å kun rive det gule skallet, ikke den hvite hinna innafor.

Legg litt av sitronskallet og chilien til side, og lirk dette under skinnet på kyllingen sammen med en god klype Maldon-salt. Gni også utsiden av kyllingen med salt. Stek den i varm panne til den såvidt er gjennomstekt, skru ned varmen litt når kyllingen har fått farge på hver side. Bruk gjerne grillpanne, hvis du har, da blir skinnet skikkelig sprøtt. Avslutt gjerne stekingen med en klatt smør i panna som du øser over kjøttet.

Bland alle ingrediensene til vinaigretten godt sammen i en liten skål.



Del mozzarellaen i skiver og legg utover en tallerken. Legg på to spiseskjeer rømme på hver tallerken, oppå osten. Dryss over pinjekjerner, oliven, frisk basilikum og drypp over vinaigretten.

Del kyllingen i skiver og legg midt på tallerkenen. Drypp gjerne over litt resterende vinaigrette.

Note om porsjoner:
Jeg bruker som regel et litt større kyllingbryst til to personer. Dette fordi jeg, for det første; synes det er ubehagelig å bli for mett. Å spise seg grønn i trynet av en matrett gjør at man fortere går lei av nettopp den retten.

For det andre; jeg hater å kaste mat dersom det blir for mye, derfor lager jeg ofte litt mindre middag og spiser i stedet noe til "dessert". Det er ingen skam! Vi står ikke akkurat i fare for å sulte ihjel, de fleste av oss.

Frittgående kylling er dessuten ganske kostbart, hvilket gjør ønsket om å kaste rester enda mindre. Jeg foretrekker imidlertid mye heller ett saftig og smakfullt kyllingbryst fra en glad kylling enn to kjipe, tørre, skinnløse og smakløse flenger fra miserable dyr, som er det de fleste butikker selger dessverre.

Glad mat gjør meg glad!




Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...