Favorittrestauranter

søndag 15. juli 2012

Hjemmelaget sjokonøttepålegg uten sukker

Direkte slankende er nok sjokopålegg aldri, men dette er fritt for raffinert sukker og ulumske tilsetningsstoffer. Derimot er det fullt av antioksidanter og sunne fettsyrer! Særlig hvis du lager raw-versjon av rå ingredienser. Skeptisk? Visste du for eksempel at kokosfett– til tross for at det er mettet fett – ikke kan lagres i kroppen, men faktisk øker forbrenningen? Eller at kakao på latin betyr "gudenes føde"? Rå kakao topper listen over antioksidantrik mat og inneholder plantekjemikalier som gir deg den mye omtalte sjokolykkefølelsen! Vanskelig å finne grunner for å ikke bytte ut Nugattien...




Om ingrediensene
Dette pålegget inneholder kanskje en del "sære" ingredienser du ikke vanligvis har i kjøkkenskapet, men de er ikke vanskelige å få tak i. Dessuten –  når du først har kjøpt dem, så holder de seg lenge. Ønsker du å bruke rå nøtter (i motsetning til ristet/varmebehandlet), så prøv innvandrerbutikker eller helsekost. På helsekosten vil du også finne at nøttene ofte er økologiske.

Nettbutikken Sanabona selger nøtter i store kvanta, eksempelvis får du 1 kg rå, økologiske cashewnøtter til 200 kroner. Det høres kanskje voldsomt ut, men oppbevares disse kjølig, holder de lenge. På iHerb finner du også samtlige ingredienser (husk å ikke bestille for mer enn 200 kr per forsendelse for å slippe toll. Frakten er på $6 på pakker opptil 1,8 kg). Husk å oppbevare nøtter i kjøleskap slik at de ikke harskner!

Enklere variant
Du kan også lage en superenkel hverdagsvariant ved å mose nøtter med kakao, salt og søtning. Spe med litt vann til ønsket konsistens. Dette blir en myk og svært smørevillig variant som også holder seg myk i kjøleskapet.



Ingredienser

5 ss revet kakaosmør (f.eks. Navitas eller Sanabona)
1 toppet ss extra virgin kokosolje (f.eks. Nutiva eller Sanabona)
Ca. 3-5 ss rått kakaopulver (smak til for å finne ønsket sjokosmak) (f.eks. Navitas eller Sanabona)
2 store håndfuller cashewnøtter
2 store håndfuller valnøtter (eller bruk de nøttene du har, hasselnøtter, mandler e.l.)
1 ss agavenektar, yaconsirup, honning eller Sukrinmelis (eller bruk bare Stevia for FODMAP-fri versjon) (Sanabona)
Noen dråper Stevia (ca 10 stk, smak til) (f.eks. Now Foods)
1 ts vaniljeekstrakt (eller vaniljepulver/vaniljestang)
1 liten klype salt
Evt. 1 ss peanøttsmør

Fremgangsmåte

Smelt kakaosmør og kokosolje forsiktig i en skål over vannbad. Pass på at det ikke blir for varmt for å ivareta de gode næringsstoffene, bruk god tid. Jo mindre biter smøret er delt i, jo raskere går det. Å rive smøret på forhånd er derfor lurt.

Tilsett vanilje og søtning (bruk heller litt mindre hvis du er usikker på mengde, og smak til mot slutten). Bruk en liten kjøkkenmaskin eller stavmikser i en sylinderformet beholder. Mos nøtter sammen med kakao til en jevn masse, og tilsett litt og litt av smørblandingen. Smak evt. til med mer søtning dersom du ønsker det. Tilsett litt peanøttsmør til slutt dersom du er glad i det.

Pålegget er nå ganske flytende, men får en fastere konsistens etterhvert som det avkjøles helt i kjøleskapet.

Foto: Belen Mendez / nacuweb.com


Serveringstips
Smaker fortreffelig på pannekaker, knekkebrød, kjeks eller som kakefyll/glasur. Oppbevares kjølig for best holdbarhet – kan holde seg bra i flere uker. Kakaosmør i seg selv kan faktisk oppbevares i flere år uten å harskne, fordi det er så rikt på antikosidanter! Tenk på det du! Pålegget oppfører seg imidlertid som smør, og blir hardt når det står kaldt. Et kjølig ventilskap kan derfor funke bedre enn kjøleskap. Varm det evt. forsiktig opp før påsmurning.



Søtning
Agavesirup har lavere GI enn vanlig sukker (ca 34) og er derfor ikke like belastende for blodsukkeret. I stedet kan du bruke Sukrinmelis eller Stevia som ikke påvirker blodsukkeret i det hele tatt. Smaken kan være litt bitrere med Stevia, men det funker forsåvidt fint i denne sammenhengen. Stevia blir utvunnet av planten stevia, en urt som har vært brukt i flere hundre år. Du får kjøpt det både i pulverform og flytende, og er hele 300 ganger søtere enn sukker, så her skal det små mengder til!

Bløtlegging av nøtter
Et tips, dersom du ønsker å få maks næring ut av nøttene, er å bløtlegge dem først. Dette gjør at de blir lettere å fordøye og gjør samtidig næringstoffene mer tilgjengelig for kroppen. Harde nøtter, som f.eks. mandler trenger lengst bløtlegging, gjerne over natten. De myke cashewnøttene trenger bare 4-6 timer. Dersom du bløtlegger store porsjoner nøtter, må du tørke de du ikke bruker slik at de ikke mugner. Spre de utover et stekebrett og tørk de på laveste varme i ovnen eller i dehydrator. (Helst bør temperaturen være maks 40 grader for å bevare alle næringsstoffene.)







Interessert i flere næringsrike oppskrifter og enkle desserter? 
På min nye blogg tankekilden.com finner du mange! Alle er sukkerfri, glutenfri og de fleste er også fri for kumelk! Hvem ønsker seg vel ikke en oppskrift på sjokolademousse som både er god, enkel og supersunn? Eller hva med en vakker pistasj-pai med karamellsaus? Kjempegod, fløyelsmyk iskrem kan lages uten melk og sukker! Her finner du også informative helseartikler og tips til en renere, lettere og bedre hverdag, fysisk og mentalt. Les om hvorfor du kan spise smør med god samvittighet, om sammenhengen mellom autisme og kosthold og tildels overraskende tips til hvordan du kan styrke immunforsvaret. Vi ses! :-)



1 kommentar:

Monica Jensen sa...

Sv: Hei hei :) ryggen ble en del verre etter behandlingen, og jeg har vært sykmeldt siden :( om det er tilfeldig eller ikke aner jeg ikke. Burde i teorien ikke hatt så vondt så lenge da! Lykke til :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...