Favorittrestauranter

mandag 25. april 2011

Pistasj-Pavlova med bringebær- og pasjonsfruktcoulis

Verdens beste kombinasjon av sprøtt, søtt, syrlig og kremete! Kan varieres og eksperimenteres med i det uendelige. Pavlova er marengskurver som fylles med vaniljekrem og toppes med frukt og bær. Denne varianten er laget med pistasjnøtter, inspirert av Frognerseterens fantastiske marengs! Fruktsausen er ikke egentlig nødvendig, men gøy å prøve en av dem hvis man har tid.



Ingredienser
Marengs:
3 eggehviter
170 g sukker
Pistasjnøtter (eller andre nøtter)

Vaniljekrem:
5 eggeplommer
5 dl H-melk
1 dl sukker
2 ss maisenna
1 vaniljestang
Evt. 2 dl kremfløte

Bringebær- og pasjonsfruktcoulis
6 pasjonsfrukter
2 ss sukker
Litt potetmel blandet ut i vann

2 dl bringebær (ferske eller frosne)
Evt. litt vann

Fremgangsmåte

Marengs:
Hakk nøtter, sett til side. Stivpisk eggehvitene med halvparten av sukkeret. Tilsett resten av sukkeret og pisk dette stivt. Tegn gjerne små sirkler med et glass el. lignende på et brett med bakepapir.

Fyll marengsmassen i en sprøytepose (eller klipp bare et lite hull i en vanlig plastpose) og sprøyt sirkler slik at marengsen fyller de opptegnede rundingene. Dette blir bunnen i kakene. Lag så "veggene" ved å sprøyte et par-tre runder marengs ytterst langs kanten. Strø over hakkede nøtter.




Vaniljekrem:
Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frø og stang i en kjele med melk og kok opp. Pisk eggeplommene med sukker og maisenna i en bolle.

Fjern vaniljestangen fra melken. Hell 1/3 av melka over eggeblandingen og pisk kraftig. Ha det tilbake i kjelen og varm forsiktig opp. Pisk hele tiden.

 Følg godt med, blandingen skal bare opp til – ikke koke! Pisk evt. kremfløten stiv og vend det inn hvis du ønsker en litt mildere og lysere krem.

 Du kan bruke rom, cognac eller whisky hvis du ønsker den litt freskere varianten.

Hvorfor gidde lage vaniljekremen selv– og hvordan lykkes med prosjektet?

Bringebær- og pasjonsfruktcoulis
Del pasjonsfruktene i to og skrap ut kjøttet i en liten kasserolle eller helst en smørsmelter. Passér det gjennom en melsikt. Trykk og skrap godt, slik at du får med mes mulig av det gule, og kun de sorte steinene ligger igjen. (Du trenger ikke fjerne steinene, men de er litt for knasende å tygge på syne s jeg. Hvis du synes det er ok med steinene, så kan du bare bruke fruktkjøttet slik det er.)

Varm opp fruktjusen med en ss sukker eller to. Husk at både marengsen og kremen er ganske søt, så poenget med fruktsausen er at den skal være frisk og syrlig for å skape balanse. Bland ut en ss potetmel med litt kaldt vann i en kopp, og tilsett en ss eller to til den varme fruktjusen. Rør hele tiden, til det tykner litt. Vær litt tålmodig, det skjer plutselig.



Bringebærene moser du med en stavmikser og smaker evt til med litt sukker og tynner ut med litt vann hvis nødvendig. Du kan også passére mosen gjennom en finmasket sikt for å fjerne frøene hvis du ønsker.

Servering
Legg et par ss vaniljekrem i marengsredene og pynt med bær eller frukt. Server fruktcoulisen ved siden av eller drypp litt over. Dessertene blir estetisk vakre hvis du velger frukt og bær i samme farger, f.eks. bare rødt. Her har vi gått for en mer sirkusaktig look, med alle farger og smaker du kan tenke deg...

Tips: Pavlova-munnfuller
Pavlova kan lages i hvilken størrelse man vil, enten porsjonsstørrelser eller vanlig "kake-størrelse" med en større diameter. En artig variant, som også er praktisk å spise, er å lage kakene i munnfull-størrelse. Da tegner du opp mye mindre sirkler på stekebrettet, omlag 4-5 cm i diameter. Bruk derfor et mindre munnstykke til sprøyteposen, eller klipp mindre hull i plasposen. Litt mer pirkete arbeid, men steketiden kortes ned, og det er enkelt å spise som fingermat.



Interessert i flere spennende desserter? 
På min nye blogg tankekilden.com finner du mange! Alle er sukkerfri, glutenfri og de fleste er også fri for kumelk! Hvem ønsker seg vel ikke en oppskrift på sjokolademousse som både er god, enkel og supersunn? Eller hva med en vakker pistasj-pai med karamellsaus? Kjempegod, fløyelsmyk iskrem kan lages uten melk og sukker! Her finner du også informative helseartikler og tips til en renere, lettere og bedre hverdag, fysisk og mentalt. Les om hvorfor du kan spise smør med god samvittighet, om sammenhengen mellom autisme og kosthold og tildels overraskende tips til hvordan du kan styrke immunforsvaret. Vi ses! :-)



1 kommentar:

Camilla sa...

Denne skal prøves ved første og beste anledning!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...