Favorittrestauranter

onsdag 15. februar 2012

Kosekjøttboller i tomatsaus

Disse kjøttbollene kommer i kategorien "comfort food", som vi sier på godt norsk. Kjøttboller som lages ekstra myke og luftige. Litt sånn at de faller fra hverandre i tomatsausen... Det er først og fremst brødet som gjør de myke – et genialt knep. Litt krydret, men ikke med veldig eksotiske krydder. Svært barnevennlige, vil jeg påstå.




Ingredienser (stor porsjon)

800 gram kjøttdeig
Ca. 5 tykke skiver lyst brød
1 gul løk
3 ss solsikkeolje
1 ss smør
1 ss sukker eller Sukrin
1 rød chili, eller etter ønske
2 egg
1 klype tørkede chiliflak
1 ts salt
Sort pepper
Bladpersille

Tomatsaus
1 gul løk
1 ss sukker eller Sukrin
3 hvitløksfedd
3 ss olivenolje, vanlig
2 bokser hakkede tomater
1 dl vann
2 ss hvitvinseddik eller vanlig blank eddik
Salt, pepper
Bladspinat (kan sløyfes)


Sausen:
Finhakk løken og hvitløken til sausen, stek på middels varme i en tykkbunnet kasserolle i olje til løken er blank og myk. Tilsett sukkeret og stek ytterligere ett minutt. Tilsett tomater , eddik og vann og la koke på svak varme mens du lager kjøttbollene.

Kjøttbollene:
Bløtlegg brødet i vann eller melk i 10 minutter mens du steker løken.

Stek finhakket løk på medium varme til den er myk og gyllen. Tilsett sukker og stek ytterligere et par minutter. Ha blandingen i en stor bolle sammen med de øvrige ingrediensene og bland godt sammen.





Varm solsikkeolje, eller annen olje som tåler høy varme, i en stekepanne og form bollene så store du vil. Jeg pleier å steke en liten prøvebolle først, for å teste om deigen har nok salt og krydder. Litt kjipt å steke opp 30 boller som har for lite salt...

Stek sånn at de får en fin skorpe rundt hele, omtrent. Ikke stek de helt gjennom, men sånn at de henger sammen. Legg de forsiktig over i tomatsausen etterhvert som de blir ferdig stekt.

Stek deigen i tre omganger, sånn at du har plass i panna til å snu på bollene uten at de fester seg sammen.

Legg i spinaten til slutt, legg på lokk og la trekke ca 10 minutter, slik at de siste bollene blir gjennomvarme og spinaten faller sammen i sausen.

Server gjerne med brød eller ovnsstekte poteter. Pasta funker selvsagt også. Er du på lavkarbohelvetet anbefales kun en salat. Yoghurtdressing er uansett godt.



Denne gangen blandet jeg 50/50 tyrkisk yoghurt og mager kesam med litt sitronsaft og en klype "salatkrydder". Jepp, ferdig krydderblanding som jeg fikk til jul. Egentlig har jeg ikke så mye til overs for slike krydderblandinger, da de typisk inneholder smaksforsterkere (MSG) som jeg regner som smaksfusk... Men shit happens. Det var faktisk ganske godt. Industrien putter jo ikke MSG i alt uten grunn – det funker jo!

Denne porsjonen er stor, så den kan selvsagt halveres. Egentlig er det like greit å lage en stor porsjon mens man er i gang, og fryse ned eller ha med restene til lunsj, evt. middag neste dag.










Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...