Favorittrestauranter

torsdag 15. mars 2012

Kremet sellerisuppe med glaserte gulrøtter og parmesanchips

Selv de mest usannsynlig stygge, brune og skitne rotgrønnsaker blir store kulinariske opplevelser i suppeform. Selleriroten er ikke blant de mest spektakulære av guds kreasjoner, sånn rent visuelt – men med litt løk-, krydder- og fløtemagi er det bare å ta av seg hatten! En skikkelig fyldig suppe full av smak. Funker som en elegant forrett om du siler den og fjonger den til med myk hånd. Velger du å ikke sile, har du en mer mettende mandagsversjon.




Ingredienser (4 personer, forrett)

4 sjalottløk
1 fedd hvitløk

2 ss smør
2 ss solsikkeolje
Noen kvaster frisk timian

Ca 500 g sellerirot og persillerot (en blanding)
2 ss god hvitvinseddik
5 dl kraft eller buljong (f.eks. grønnsakskraft eller kyllingbuljong)
1 boks matfløte
Hvit pepper, sitron, salt

Glaserte gulrøtter
Gulrot, ca 300 gram
3 hvitløksfedd
5 ss solsikkeolje
2 ss sitronsaft
2 klyper Maldon-salt
Frisk timian
1 ss sukker
Sort pepper
1 ss smør

4 ss revet parmesan eller Grana Padano

4 skiver god skinke, f.eks. serrano, proscuitto, St. Kristina e.l.

Fremgangsmåte

Forberedelser:
Finhakk sjalottløk og hvitløk. Kutt gulrot i terninger på omkring 0,5 cm hver vei.

Parmesanchips
Riv parmesan og plasser 4 ss på en bakepapirkledt plate. Fordel osten litt utover slik at de blir formet som runde kjeks på ca 6-7 cm i diameter. Stek midt i ovnen på 225 grader til de er gyldne. Pass godt på. De skal bare ha litt brunfarge akkurat i kanten og ellers være ganske lyse. Parmesan smaker brent lenge før fargen er sort! De må med andre ord ikke bli FOR gyldne. Ta de ut og la de avkjøles.

Når parmesanchipsen er ferdig setter du inn skivene med skinke og lar disse tørke/stekes sprø i ovnen. Skjær gjerne skinken i strimler først.



Suppe og garnityr
Fres løken og hvitløken med olje, smør og timian i ca 5 minutter på medium varme i en medium kassrolle. Tilsett eddik og fres i ytterligere 2 minutter. Tilsett sellerirot og persillerot i terninger og vend.

Tøm over buljongen (bruk evt. 5 dl vann og en buljongterning) og kok opp. La småkoke til grønnsakene er møre.

Mens selleriroten koker seg mør, freser du gulrotterningene i solsikkeolje på medium til høy varme, sammen med de grovhakkede hvitløksfeddene, salt, sitronsaft og timian. Ikke kutt hvitløken for smått, da den kan bli brent. Gulrotterningene skal kokes møre i oljen.

Mens gulrøttene koker, er gjerne sellerirøttene blitt ferdig kokte. Hell over i en egnet, høy beholder og mos suppen med stavmikser, eller bruk en blender. Tilsett fløte og bland. Sil suppen tilbake i kasserollen. Skyll kasserollen først, så det ikke ligger igjen biter. Hold suppen varm, la den simre såvidt til gulrøttene er ferdige.

Når gulrøttene er møre men faste, tilsetter du sukkeret og lar dette smelte på høy varme. Terningene skal få en lett karamellisering.

Øs suppen opp i små boller, fordel gulrotterningene i midten. Til slutt legger du over skinkestrimlene og pynter med noen kvister frisk timian. Drypp gjerne noen dråper av oljen som er til overs etter gulrøttene på suppen, eller du  kan bruke noen dråper fin, grønn olivenolje. Server chipsen ved siden av.

Passer også til hverdags!
Dette er en fin og lett forrett, ment som en del av en flott, flereretters middag. Suppen funker også fint til hverdags, da kan du la være å sile suppen, så får du en litt grovere konsistens og en suppe som metter mer. Server da med godt brød, og dropp kanskje noe av garnityret for å gjøre prosessen litt mer tilpasset en tirsdag...

...og for vegetarianere
Bruk grønnsaksbuljong og kutt ut skinka på toppen, funker også supert uten!






Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...